Мобилно меню

4.5263157894737 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (38 Votes)
Гигински манастирНа 2 май край манастира „Св. Св. Козма и Дамян" над село Гигинци се провежда традиционен народен събор. Днес там чакат земеделския министър. Калугерите и техни братя от Балканите ще направят показно на Мирослав Найденов какво е това BG и еко стандарт в храните. Министърът е поканен на изложение на продукцията на манастирски стопанства. То бе подредено на импровизирани щандове в манастирския двор. Началото бе поставено с водосвет.

Манастирите, които взеха участие в изложението на екологична продукция, са:

Билинският манастир, който се представи с продукти от овче мляко - кисело мляко, сирене, кашкавал и извара.
Чипровският манастир представи мускатова ракия, направена в манастира, както и билки.
Исихастирио "Св. Василий" - Света Гора - тамян и броеници.
Суковски манастир - Сърбия - ракия и манастирски сувенири.
Клисурски манастир - Македония - рисувани икони.
Поморийски манастир - ракия.
Гигински манастир - суджук от биволско месо, шпеков салам от биволско месо, мед, различни видове вино.

Църногорският манастир „Св. Св. Козма и Дамян" над Гигинци пуска своя собствена марка манастирски колбаси от биволско месо. Съвместно с реномирана колбасарска фабрика светата обител ще прави салами, суджуци и луканка от екологичната си ферма. Те ще са по запазена рецепта, без вредни примеси. Наред с пушените и сушени колбаси, ще се произвеждат и сурови, както и два вида кайма - чиста и смес със свинско.

2_5.jpgДосега Църногорският манастир произвеждаше добре познатото квасено мляко и сирене от биволите, за които миряни от цялата страна се редят на опашка пред портите на братството. Там правят дъхав балкански мед и понякога излиза толкова чист, че може да се разпознае от какви билки е събиран.Отскоро монасите имат и свое манастирско червено вино.

За първи път, макар и още без добре организирано стопанство, в изложението ще участва и Билинският манастир. Там преди години се беше самонастанила тройка странни духовници - мъж и две жени богослови, представящи се за монаси. Те бяха направили поразии по останалото от обителта. Сега манастира е предаден на стопанисване на отец Константин Стойчев от Брезник. Той има намерение там да се развие стопанство и вече е ангажирал пастир. Има и няколко животни. На изложението от Билинския манастир имаше квасено овче кисело мляко и истинско краве сирене.

За народния събор Областната управа в Перник има ангажимента да осигури празнична програма от песни, танци и изпълнители, които ще се представят на естрадата извън манастира. Миналата година това направи певецът Илия Луков. Проектът за еко феста е пилотен и монасите се надяват, че делничният ден няма да спре хората да го посетят.

Снимки: Перник днес,
Евгения Комарова

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33a9x 

Разпространяване на статията: