Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
църквата в МадараВарненският и Великопреславски митрополит Кирил освети първия православен храм в Мадара. Новият Божи дом от днес носи името „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“. На церемонията присъстваха областният управител Димитър Александров, кметът Красимир Костов, общински съветници и стотици жители на селото.

„Хан Тервел е първият български владетел, подстриган за монах и обявен после за светец. Сега е времето с Божията помощ да се запознаят повече българи с тази част от българската история, за да се гордеем, че българите имаме толкова много светии сред владетелите. Нека да благодарим на Бога, че стана и този храм и да се радваме с тази победа, Христовата победа - на живота над смъртта“, каза в словото си митрополит Кирил.

Известно е, че според повечето учени на прочутия барелеф Мадарски конник е изобразен хан Тервел като победител.

61c47c7360749797c9f74520b740dcc2_1303891389.jpgПроектирането на храма е възложено на арх. Красимир Генов още през 1994-та. Градежът на църквата започва преди повече от 10 години, но е неколкократно прекъсван, заради липса на средства. Парите са събрани с помощта на множество дарители. Само една от фирмите е дала 100 хил.лв., като собствениците й са пожелали анонимност.

„Това е кръстокуполна еднокорабна църква, направена по канона, без да се търсят никакви модернистични елементи“, обясни арх. Генов. Изработката на иконостаса е поверена на иконописеца Йордан Йорданов и дърворезбаря Йордан Андреев от Нови пазар, които работили над липовото дърво повече от година.

В Мадара никога не е имало източноправославен храм. Някои от по-възрастните жители на селото смятат, че мястото на църквата не е било подходящо избрано, тъй като Господ убил трима от майсторите, работили по нея. Други смятат, че това е станало, защото са ползвани камъни от стара джамия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33axy 

Разпространяване на статията: