Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Лопушански манастирВ дните на пролетната ваканция деца от с. Якимово, водени от свещеника на селото о. Станимир, посетиха два манастира на Видинска епархия – Лопушанския „Св. Йоан Предтеча” и Клисурския „Св. Кирил и Методий”.

Децата са приели св. кръщение през миналата година. Тогава, по инициатива на о. Станимир, в селото бяха организирани две масови безплатни кръщения. След приемането на Христовата вяра децата не са загубили връзка с църквата. Те изучават вероучение, пеят в църковния хор, познават евангелските сюжети, изобразени на иконите в храма.

О. Станимир с радост и гордост поема със своите възпитаници на поклонническо пътуване до двата манастира. Той е сигурен, че децата знаят как подобава да се държат в храма, как да поздравяват духовниците, как да участват в богослужението, и те не го разочароват.

В Лопушанския манастир те се срещат с Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит. Епископът е приятно удивен от знанията на децата и поведението им в манастира.

Средствата за пътуването са изцяло от дарения, събрани за децата на Якимово. О. Станимир се старае не само да покрива насъщните нужди на малките си енориаши, но и да разширява кръгозора им с излизания извън селото и среща с други хора и места.

О. Станимир предвижда на Велики четвъртък да организира на децата общо боядисване на яйца в двора на якимовския храм "Св. Възнесение Христово".

Клисурски манастир

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33aph 

Разпространяване на статията: