Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
scan_2.jpgПреди 20 години в Смолян е възстановена дейността на църковния хор „Иван Попвасилев”, който е сформиран към местната църква „Св. Теодор Стратилат”. Вече две десетилетия работи възроденият от местния самодеец Георги Близнаков, племенник на Иван Попвасилев, хор под диригентството на Златка Маргаритарова. Певците са избрали този патрон, впечатлени от певческите способности на Иван Попавасилев, който е с родопско потекло, от богатия му музикален опит (40 години е пял в хор "Гусла"), от славата му на изследовател и популяризатор на източното църковно пеене  (голям творчески принос са проучванията му за св. Йоан Кукузел и Калистрат Зографски). Той е носел титлата протопсалт и бил награден през 1981 г. от Св. Синод с църковния орден „Св. Иван Рилски” – II степен. 

Хорът е четиригласен, а много от хористите прекрачват църковния праг още като деца. Пеят не само на богослуженията в храма, но и на чествания и тържества в града. На  храмовите празници  - зимен и летен Тодоровден -  идват гости от съседните селища на тържествената литургия, присъстват на водосвета и братската трапеза, организирана след това. Гости идват и от съседна Гърция.

scan_10.jpgЗа живота в своята енория хористите разказват: „Освен в църквата пеем и в близкия параклис "Св. Йоан Кръстител", където от незапомнени години на Богоявление се хвърля Христовият кръст. Няма да забравим и тържественото богослужение в новореставрирания манастир "Св. Атанасий Велики" към нашия храм, когато след водосвета кръстът беше връчен на о. Методий.  С църковни песнопения се представихме на юбилейното тържество, посветено на патрона ни Иван Попвасилев”.

Освен в храма членовете на хора са заедно и извън него - на много поклоннически пътувания, които ги сплотяват още повече. Шипченският манастир, Троянският манастир, Бачковският манастир и църквите в Асеновградско са само малка част от светините, посетени от сплотения църковен хор. Български църковни песнопения са огласили дори малката църквичка „Св. Николай” в Порто Лагос в Гърция. „Нашето желание е да служим на Православната църква и с малкото, което умеем. – убедени са хористите. - С вяра и любов всичко се постига.”

Снимката горе вляво е историческа: Пловдивският митрополит Арсений (+13.10.2007 г.) на посещение в Смолян през 1993 г. заедно с викарния си епископ Игнатий (от 1994 г. Плевенски митрополит).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33344 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]