Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_24.jpgДнес в криптата на руската църква „Св Николай Чудотворец”, подворие на Московската патриаршия в София, се проведе работна среща на тема „Приобщаване на нечуващите хора към благовестието на Православната църква”. Домакин на срещата беше йеромонах Зотик (Гаевски), и. д. представител на Руската православна църква и предстоятел на храма. На срещата присъстваха представители на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, специалисти в областта на работата с хора със слухови и говорни увреждания, представител на Комисията за защита от дискриминацията, журналисти и общественици. От страна на Св. Синод като техен представител беше изпратен Тивериополският епископ Тихон, предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски” в столицата, а преди това и дългогодишен медицински работник. Дискусията по време на срещата беше натоварена с голям емоционален заряд, тъй като се оказа, че пряко ангажиралите се в разработването на концепцията участници са пряко или косвено засегнати от проблема и лично са се сблъсквали с бездушието и нехайството на институциите, които имат отношение към този въпрос.

Беше изразена надеждата, че този път в лицето на БПЦ ще бъде намерена вярната институция, която ще приеме присърце проблема на хората с увреден слух и ще съдейства и способства за тяхното пълноценно приемане, приобщаване и обгрижване. Акцентира се също на факта, че въпреки закъснението спрямо останалите поместни Православни църкви, които от години имат и успешно изпълняват програми за работа с хора с увреден слух, е дошъл моментът БПЦ да отправи апел към българското общество и вярващите да погледнат сериозно на проблемите на тези наши събратя. Още повече, че сега има натрупани толкова много негативи от случая с бившия игумен на Троянския манастир еп. Теодосий, който беше осъден от Комисията по дискриминацията. Ангажирането на църковните институции би спомогнало и за възвръщане на доверието и традиционно добрите обществени нагласи към БПЦ, които бяха силно разколебани през последните години от множество скандали.

Като споделиха и обобщиха натрупания досега български и чуждестранен опит в работата на Църквата с хора с увреден слух, участниците в срещата обсъдиха и конкретна програма за работа, съобразена със ситуацията у нас. Участници в срещата нагледно демонстрираха постигнатото и готовността веднага да бъде започнат жестомимичен превод на части от богослужението – апостол, евангелие, проповед. Няколко души пряко се ангажираха с подготовката на бъдещ жестомимичен превод на цялата света литургия. Освен това беше споделен положителният опит и съдействието от страна на богословските факултети в София и В. Търново в подготовката на студенти, запознати с жестомимичния език. Представителите на Богословския факултет в София предложиха да станат домакин на следващата среща по проблемите на хората с увреден слух и приобщаването им към Църквата, като изразиха своето желание тази проява да прерасне в международна. Отец Зотик от своя страна изрази готовност първите практически прояви от програмата за приобщаване на нечуващите хора да се проведат в руската църква „Св. Николай” в София. Участниците в срещата излязаха с обща декларация-писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим за благославяне на начинанието и определяне на работна група или архиерей от Св. Синод на БПЦ, който да отговаря и съдейства за осъществяването на това богоугодно начинание.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kw6 

Разпространяване на статията: