Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
P1050578.JPGВ деня на Преображение Господне в смолянския квартал Устово за пета поредна година инициативен комитет с председател Дора Михалевска организира възпоменателно събиране по повод 5-годишнината от страшното наводнение в Устово.  Отслужен бе водосвет от отец Михаил Михайлов от църквата „Св. Богородица” и отец Васил Маджаров от църквата „Свети Никола” в Устово,  след което бе раздаден постен курбан.

На молебена бяха дошли депутатката д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Дора Янкова, секретарят на общината Петър Харадинов, близо двеста миряни от двете енории и хора от съседните квартали. Никой не иска да се повтаря ужасът от 6 август 2005 г., когато вечерта срещу Преображение Господне остана паметна. След няколко часа пороен дъжд – 218 литра на квадратен метър, квартал Устово бe залят от придошлите води на реките Бяла и Черна. Буйните води на река  Бяла влачеха дървен материал и  останки от съборени стопански постройки, поразени домашни животни и покъщнина, събориха подпорни стени и пътни връзки.  Заляха  къщите до реката и унищожиха реколтата в градините. В района на автогарата изплашените хора виждаха как спрели коли плуват във вода. Точно на това място всяка година се прави молебен.

P1050594.JPGВ обръщението си към множеството миряни кметът Янкова припомни, че пораженията в цялата община са били за повече от 14 милиона лева и че това бедствие е преподределило приоритетите на общината. За няколко месеца с помощта на правителството и дарителска акция в страната животът в квартала се нормализирал. „Това беше голямо изпитание, което ще се помни цял живот, но то сдружи хората, направи ни по-съпричастни", каза кметът  Янкова и благодари на всички, че  на Преображение Господне са заедно, за да отправят обща молитва за здраве, благополучие и за Божията закрила всякога.

Отец Михаил Михайлов и отец Васил Маджаров благословиха хората и ги поръсиха със светена вода.

Снимки: Дара Желязкова, 13 г.
Клуб „Деца-журналисти”  в Младежки православен център „Чисти сърца”  към  храм „Свети Висарион Смоленски”Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kchh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]