Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_6.jpgМежду 1000 и 10 000 лева би струвала реставрацията на Чудотворната икона от Бачковския манастир, която от години е в плачевно състояние. Игуменът дядо Борис обаче не позволявал тя да се отвори.

Още преди три години бяхме с комисия на оглед на друг обект - Костницата, и установихме, че иконата се нуждае от намеса на специалисти, каза реставраторката Аблена Казакова от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Намеренията да проведе разговор с ръководството на манастира срещнали отпор: "В никакъв случай иконата няма да се отваря!" При последния опит на експертите да се свържат с дядо Борис той отказал среща с тях. На тръгване даже го чули да подвиква зад гърба им от чардака: "Ония отидоха ли си?"

Чудотворната икона, подарена на манастира през 1311 г. от грузинските пътешественици Атанасий и Окрапир, в момента се държи под стъкло и това още повече влошава състоянието й, защото задържа влагата и ускорява започналите вече процеси. Без обстоен оглед Аблена Казакова не се ангажира да даде становище от какви поправки има нужда светинята. Бачковският манастир не е искал официално помощ или консултация. Не може липсата на пари да е основание за отказ иконата да бъде дадена за реставрация, категорични са от института. Оттам подчертаха, че в същото време дядо Борис е вложил луди пари във фонтана на двора, за който не е искал задължителното разрешение от института и който не отговаря на стилистиката на светата обител. Игуменът не бе открит за коментар.

Нямало практика да свалят обкова

Чудотворните икони обикновено са обковани с ризници от злато или сребро, което затруднява достъпа до дървената основа. Няма практика те да се отварят и проверяват, обясниха специалисти от Иконната галерия в Пловдив. Само в Атон има специални лаборатории, където монаси реставратори полагат грижи за възстановяване на такива реликви. За да бъде възстановена подобна икона, трябва да се вземе разрешение от Светия синод, а Министерството на културата да препоръча екип от специалисти.

У нас има достатъчно експерти, които могат да извършат тази работа, гарантира Аблена Казакова. В Националната художествена галерия вече е укрепена и възстановена една от най-старите двулицеви икони у нас.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kch8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]