Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1От 1 юни, вторник, Негово Светейшество Българският патриарх Максим свиква на заседание митрополитите от пълния състав на Св. Синод за редовната юнска сесия, която ще продължи до Петровден. Засега не е сигурно дали на тази сесия ще присъства митр. Йосиф (на САЩ, Канада и Австралия), понеже, както научаваме, свещеникът в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в Ню-Йорк, ставрофорен иконом Благой Топузлиев, по здравословни причини тези дни се е прибрал в България и няма кой да остане да обслужва храма, съответно вярващите, които все повече посещават богослуженията там. Все пак има надежда митр. Йосиф „да се намери в синодната палата във вторник, 1 юни, от 10 ч.“, както пише в писмата, с които обичайно се приканват митрополитите за сесия.

Митр. Симеон, според негови клирици, няма да бъде в София, докато не се реши въпросът с несправедливото му охулване чрез безпрецедентен фалшификат и евентуалното му възстановяване като действащ митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия.

Все още не е известен дневният ред на предстоящата синодна сесия, но неизбежно митрополитите ще трябва да се занимаят с поредица от въпроси, свързани с цялостния живот на църквата ни: административни, образователни, дисциплинарни, финансови, междуцърковни. Сред най-наболелите безспорно е положението на митр. Симеон, а също и за авторството на фалшивото писмо до Константинополския патриарх. От много месеци остава висящ въпросът и с поведението на архим. Дионисий, който миналото лято, заедно с покойния вече Доростолски митр. Иларион, приеха рицари на Римокатолическата църква в силистренски храм и се молиха заедно с тях.

Последните новини добавят и една не-нова тема в синодните разговори – за масоните и Църквата. Повод безспорно ще бъде опелото в столичния храм „Света Троица“ (кв. „Редута“) на „великия майстор“ на масоните у нас Иван Ставрев с познатите вече от софийската катедрала техни ритуали около мъртвеца в храма (виж http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-28&article=326382).

Безспорно нова тема ще бъде писмото на разколническия „епископ“ брат Джон от името на еп. Инокентий и още един свещеник за завръщане в каноничната БПЦ. Никога не е късно за разкаяние, докато сме живи. Но в Св. Синод се очаква тогава да се оформят две крила: на готовите да приемат тримата разколници без условия и на страхуващите се „да не се вкара вълкът в кошарата“. Надяваме се, че мъдростта ще надделее.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kydw 

Разпространяване на статията: