Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
1_30.jpgПрез последния месец, от 24 май насам, пресата тиражира новината, че „мощи на св. Кирил Философ” ще бъдат донесени във Враца за поклонение. Новината предаваше в различни варианти, като последно се утвърди във вида, че областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев е получил от италианския град Нитра нечуваното дарение „проекция на мощите” на св. Кирил Философ, която "проекция" като такава притежавала силата и светостта на мощите. „Дарението” ще бъде отнесено в местния музей и е част от общоевропейска инициатива за популяризиране делото на св. Кирил Философ в Европа. Освен това „проекцията на мощите” се очаква да превърне Враца в средище на религиозен туризъм, според думите на инициатора на тържеството д-р Антонио Георгиев. По този повод в редакционната поща получихме коментар на тази новина от доц. архим. д-р Павел Стефанов, чието недоумение от изнесената информация споделяме и ние:

"Какво означава "проекция на мощи"? Холограма, рисунка, филм? Помислих, че е написано погрешно "проекция" вместо "прожекция", но подобна замяна озадачава още повече. Накрая от текста става ясно, че това е парче плат, което е "докоснато от мощите на Кирил".

Освен погрешния термин "проекция", тук има две лъжи. Първата е, че съществуват мощи на светеца. Те са се намирали в църквата "Сан Клементе" в Рим до нашествието на Наполеон в града, след което изчезват. Вероятно са унищожени. Днес в частния параклис на един италиански аристократ има част от пръст (на ръка) с надпис "Св. Кирил", за който се предполага, че е взет от мощите на св. Кирил Философ. Но собственикът не ги дава нито на папата, нито на България.

Втората лъжа е свързана с идеята, че духовна енергия или святост се предава при контакт на един предмет с друг. Подобно вярване е чисто магическо. Да не би всички, които целуват мощите на св. Иван Рилски в манастира, автоматично да стават светци?

Редно е човек, който пише по тема, за която не е подготвен, да се консултира със специалисти. В противен случай гафовете са неизбежни."


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krf4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски