Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
1_40.jpg"Ловците си търсят светец. Чакат Синодът да избере покровител, иначе се кланят на католик". Това ни уведомява в. "Стандарт" в днешния си брой. Родните ловци закъсали за покровител, разказва вестникът. Православната църква спешно да посочи кой светец да бъде обявен за техен патрон. Тази молба са отправили към Светия синод членовете на една от най-старите дружинки в Пазарджик. "Не може рибари и овчари да си имат светия, а ние да ходим немили-недраги", категорични са авджиите от "Сокол 1893". Идеята се родила в разгара на тържествата за 115-ата годишнина от създаването на дружеството. Ако висшият клир загърби молбата ни, ще приемем за свой закрилник католическия Свети Хуберт, поясни Иван Филипов от "Сокол".  "Подкрепям ги с двете ръце", каза Янко Янков от ДПС. Той и Йордан Бакалов от СДС обаче смятат за най-удачно за покровител да бъде посочен св. Георги. Други настояват за Св. Дух".

Какъв спонтанен и трогателен изблик на религиозност! Още по-трогателно е настойчивото желание на ловджиите да се приобщят към християнските ценности в дните, когато едва ли не цялото общество (или по-точно медийната му извадка) се е заело да обяснява, как ние не сме абсолютно никак религиозни и няма абсолютно никаква нужда децата да учат "Религия" в училище. Да, но когато стане дума да имаме наш човек на небето, никой не се дърпа. Защото връзки си трябват навсякъде. Ей сега наближава и Великден и ще трябва да припомним "горе" за своята лична (а не църковна, да не си помисли някой, че сме толкоз изостанали) религиозност, като се проврем под масата на Разпети петък "за здраве и късмет"... И за именния ден свещ обезателно ще запалим, та да зарадваме светеца. Че току-виж забравил, че носим неговото име и тогава става по-сложно - врачки, екстрасенси... А това са все пари, затова по-предвидливо е да инвестираме в превенцията - я със свещ, я с курбан.

Свещениците вече отдавна са престанали да се учудват на въпросите кой светец за какво помага - кой при главоболие, кой при зъбобол. В последното се е специализирал св. свещеномъченик Антип. Св. Николай освен на моряците, отделя специално внимание и на банкерите, а мъченик Трифон освен за зарязването на лозите се грижи и за успешните квартирни сделки.

Да имаш собствен светец, за да не ходиш немил-недраг по тази земя, е много модерно и никак не е средновековно. А че "новото браншово назначение" на светеца може да не е никак възвишено и дори да не се вписва в Христовото учение, това няма значение. Явно самата мисъл, че имаш свой човек на небето, възвисява. И с ловджиите така - кой светец ще благослови убийството като хоби, не е никак ясно. Но пък те няма какво да се смущават, защото може да почерпят опит от братската Руска църква, която задава православните критерии в целия свят. Там Св. Синод обзаведе със собствени светци всички силовици - Св. Александър Невски сътрудничи свише на ФСБ, вътрешните войски ръководи св. княз Владимир, а въздушно-десантните самият пророк Илия, ракетните войски със стратегическо назначение пък за избрали за своя покровителка дама - св. Варвара...

Все пак за който се интересува може да отбележим, че в православието няма практика за централизирано назначаване на покровител на един или друг отрасъл. Първоначално се оформя почитанието към светеца между самите хора, а едва след това то може да бъде признато от Църквата. Но за да се роди това почитание към някой светец, е нужна лична религиозност в истинския смисъл на думата, молитвен диалог с Бога, който се случва в Храма. А онази другата актуална "лична" религиозност, която се противопоставя на средновековната църковна, предпочита парадния вход на духовния супермаркет, където всичко е леснодостъпно и с ясен ценоразпис. Ако не се лъжа обаче Бог някога изгони търговците от храма и те никога не се срещнаха с Него. Кой обаче ще направи връзката...

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kw6k 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари