Мобилно меню

4.6144578313253 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (83 Votes)

Миналата седмица в Студентски град на голям столичен булевард се появи огромен рекламен билборд на предаването „Фронтова линия” на Мартин Карбовски, на който пише това, което се вижда на снимката. Билбордът е на върха на модната вълна в рекламата, която продава много по-успешно, ако има „кауза”. В случая каузата претендира да е уж в защита на Църквата.

„Искам да ги вкарам в режим на обяснение. Не може такива неща да се случват в Троянския манастир, а те да мълчат”, обясни Карбовски, който лично инспектира поставянето на билборда. След няколко часа билбордът бе свален от общината, но акцията „да прочистим Църквата от гейовете” не свърши с това.

Няколко дни след това близките на Карбовски сливенски братя свещеници Евгени и Силвестър призоваха от екрана за физическа разправа с „църковните гейове” в Троянския манастир, а група националисти се наеха да свършат „черната работа”. Карбовски пък щял да присъства, за да уравновесява нещата...

Вярно е, че в последно време телевизията ни засипва с една от друга по-абсурдни новини. Има видима ескалация на безумието, което вече не може, а и не намира за нужно да се прикрива, и шества по телевизионните студия с открито лице. Толкова изобилства, че девалвира и вече никой на нищо не може да се учуди. Не може да се оспори обаче, че свещеници-хейтъри, при това от Сливен, си е супер попадение и може да раздвижи свикналия на всичко телезрител. Със сигурност мнозина в неделя са се забавлявали на якото шоу за „гейовете в Църквата”.

На мене обаче ми беше адски неудобно за двамата братя, направо срамно... Карбовски е ясен, неговата хомофобия е последователна, тя изцяло се вписва и в стила на предаването му. И макар че ми идва в повече ексхибионистичното раздиране на дрехи в студиото му срещу гейове, цигани и всякакви други „обществени вредители”, той не изненадва, както му се казва – личен избор. Затова там нещата са ясни: който му харесва, да го гледа, който не му харесва – да си смени програмата.

Не така стоят нещата обаче с братята от Сливен. Първо, те са свещеници. Второ, Карбовски си има едно предаване и си се изявява там, а двамата братя шестват из всички медии вече години. Цяла България знае колко деца имат, кой ги води на училище, на кое са слагали ваксина, на кое не, в коя дупка са катастрофирали, в коя епархия и за кого са агитирали и т. н., и т. н. Един безкраен „Биг брадър", който няма никакви изгледи да свърши. На това отгоре няма и копче, което да натиснеш, за да смениш програмата. В този смисъл, предпочитам Карбовски...

Но да се върнем на акцията „Вън п.д.растите от Църквата” или както там я наричат.

За голямо разочарование на инициаторите, Църквата не може да изрече такива думи. И въобще не може да се подпише под нито една хейтърска кауза. Това е толкова очевидно, че е направо неудобно да се обяснява на духовни лица, че хейтърството не е добродетел и няма нищо общо със свещения гняв.

Сливенските свещеници постигат досущ същото като прословутото през изминалата година Петно – успяват да опорочат всяка кауза, до която се докоснат, и да я превърнат в изкривено копие на истината. А знаем, кой обича тези имитации. Специфичният начин, по който „защитават истината”, постига толкова силен ефект в борбата срещу истината, колкото и откритият и войнстващ грях. Бащата на лъжата предпочита имитациите на правдата във времена на мътен кипеж и липса на здрави ориентири за добро и зло. Разврат в манастира или линч на развратниците – в една и съща мелница се сипва и един и същи мелничар се радва на мливото си.

Накипрената като добродетел агресия може да заблуди много хора – това доказват политиците всеки ден, но в Църквата е много по-противно да виждаш, как ревността по Божията правда се подменя с акции, избиващи комплекси и лична неудовлетвореност. И не за друго, а защото това се случва в пространство, където Слънцето на правдата свети по-силно и където изобилстват духовните дарове, които позволяват на човека да се ориентира по-добре в себе си и в този объркан свят.

Има един духовен закон, който е мерило за всяко действие и неговата оценка в Църквата – в случая ще го цитираме с думите на авва Йоан: Лошото правило прави и правото криво. Иначе казано, от сърдечното намерение на човека зависи дали делото му е добродетел или грях – с всички последици за обществото от това. В първия случай то ще бъде конструктивно, ще оздрави общността и ще провъзгласи истината. Във втория случай същото нещо заразява с отровата на греха всичко около себе си и посява семена на омраза и разделение.

Най-лесният ориентир е да видим защо се върши едно нещо. В случая действията на гей-хейтърите не са продиктувани от любов (например към светостта на манастира, към светостта на свещеническия сан, към висотата на монашеството като ангелски образ), а от омраза – към „меките китки”. Лицемерието е очевидно при такива подбуди: омраза към „обратните в Църквата”, но учудваща симпатия към „мъжкарите” в същата Църква... Все едно не е казано в един и същи стих от апостола: „Не се лъжете: нито блудници, нито идолослужители, нито прелюбодейци,... нито мъжеложци... няма да наследят царството Божие” (1 Кор. 6:10)... „Църквата на мъжкарите” ли е вариантът, който се предлага като алтернатива?!

Праведни са били фарисеите и с правдата си са убили Христос. Със закона на отците си са приковали на Кръста въплътеното Слово. Защо се е получил този абсурд? Защото в сърцата си са били двоедушни (Иак. 4:8), а оттук и действията им – безплодни. Истината на двоедушния човек е като него – половинчата, на двама господари служи. А между половината истина и половината лъжа разлика на практика няма. Зависи единствено от гледната точка. А гледната точка в акцията „Вън п.д.растите от Църквата” от която и страна на „фронтовата линия” да се погледне, е всичко друго, но не и църковна. Защото войната на Църквата не е против „плът и кръв”, а против поднебесните духове на злобата (Еф. 6:12).

Дори малко да си познал Христос, дори само трошичка от трапезата Му да си вкусил, ще разбереш или по-скоро със сърцето си безпогрешно ще усетиш, че мястото на християнина не е редом с тези, които убиват с камъни, а в центъра на кръга – където е блудницата, до която застана и Сам Христос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a9fq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики