Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)
В редакцията попадна копие от писмото на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, изпратено до Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, според специалисти по канонично право неправомерно освободен от поста му на 1 декември 2009 г. Направихме справка в синодните решения и официални документи от последните месеци във връзка със скандалното освобождаване на въпросния митрополит и се натъкнахме на интересни документални факти. От тях направихме въпросното цветособрание, за да се радвате и вие, нашите читатели. Но най-напред ето един стар виц - поне на него да се посмеете, че другото е по-скоро тъжно.

Преди доста години ръководството на Академията на науките на СССР (АН СССР) решило, че трябва да има и член на АН от народа на чукчите. Намерили един, който поне руски поназнайвал, докарали го в академията и почнали да обсъждат, как да го направят член на АН. Но човекът, макар да бил член на Комунистическата партия (или точно затова?!), бил далече от всякаква наука. Все пак трябвало да спазят директивата на КПСС и решили: „Добре, ще го направим почетен академик!” Казано-сторено! Извикват в залата чукчата и му обясняват, че той ще бъде „почетным академиком”. Изслушал ги той, помислил малко и, понеже явно не знаел руската дума "почетен", отговорил: „Хорошо, значит, я буду по четным академиком. А по не четным каким я буду?” (Хубаво, значи, на четни числа ще бъда академик. А на нечетни какъв ще съм?)

Та и ние така се запитахме: „Добре, Светият Синод освободи митрополит Симеон от поста му, а какъв ще се титулова той занапред?” Защото по стара традиция епископът не може да е така просто „епископ”! Той трябва да носи някаква титла: Велички, Агатоникийски, Деволски и пр. Или ако е митрополит: Ловчански, Пловдивски, Старозагорски и пр. Когато Всеправославният събор през 1998 г. прие разколниците, на всички задължително им определи и титли. Тоест не може да има комбинации като: митрополит Николай, епископ Игнатий, патриарх Кирил, без да се казва на какво е патриарх, митрополит или епископ. Така навремето и покойният митрополит Геласий носеше титлата „бивш Нюйоркски митрополит Геласий”. Тази практика се спазва „повсюду православно”! Но щом погледнем цитираната по-долу документация от синодни писма и протоколи, излиза, че за Светия Синод на БПЦ Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон не е дори бивш! Чисто и просто си е митрополит Симеон... Хубаво, че поне името не са му сменили – колко му е?!

И така, почна се оттук:
Сетне прочетохме отново в синодния протокол от 1 декември 2009 г., да видим каква титла му дават, но там имаше само това:

На редовното си заседание на 1 декември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа следните въпроси:

Във връзка с писмото на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, постъпило на 1 декември 2009 г., в отговор на писмо на Св. Синод, и в което митрополит Симеон заявява, че няма да подаде своята оставка като Епархийски митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия, Св. Синод – на основание чл. 58, ал. 12 и във връзка с чл. 82, ал. 3 от УБПЦ – БП – изслуша и прие с явно гласуване текст на Синодална наредба.

Приемат въпросната (според канонистите - напълно спорна) наредба и веднага пишат, но не определят титла:

"След приемането на горепосочената Синодална наредба, Св. Синод реши:
- Да освободи митрополит Симеон от задълженията му като правоправещ Епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 1 декември 2009 г.;"

Пишат и писмо, което патриархът подписва и изпращат до митрополит Симеон, като си го титуловат „Западно- и Средноевропейски”:

"ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИЯ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН
Б Е Р Л И Н
ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
Братски Ви съобщаваме, че Св. Синод в заседанието си на 01. 12. 2009 г., прот. № 50 - Пълен състав, Ви освобождава от задълженията Ви като правоправещ архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 01. 12. 2009 г.
Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат.
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
+ М А К С И М
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ"

На 2 декември 2009 г. отново се занимават с митрополит Симеон и отново в протокола на Св. Синод си го пишат „Западно- и Средноевропейски”:

"На редовното си заседание на 2 декември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа следните въпроси:
Писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, постъпило на 2 декември 2009 г., относно решението на Св. Синод за отстраняването му от длъжност. Св. Синод прие писмото за сведение."

Цветята са хубаво нещо. А букетите - още по-хубаво, дори да ги наричате с остарялата дума "цветособрание". Но какво да правят онези, които не се интересуват от цветя и букети, а искат да знаят нещо простичко: Как да титуловат занапред митрополит Симеон?!

Защото в устава на БПЦ (ако той въобще е задължителен за Св. Синод!) ясно си пише, че освободен от длъжност митрополит носи титлата "бивш" (то всъщност не е титла, а добавка към титлата), а при митр. Симеон виждаме, че ту си го титуловат "Западно- и Средноевропейски митрополит", ту само "митрополит". Та затова е и редно да отговорят от синодната канцелария. Те всички четат Двери.бг и се надяваме, че ще отговорят.

За яснота цитираме и текста от УБПЦ:

Чл. 82. (1) Служението на митрополита е пожизнено.
     (2) Преместване на митрополит от една епархия в друга е забранено.
     (3) Когато митрополит по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, бъде освободен от длъжност, той носи титлата „бивш”. Светият Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.
     (4) Когато поради неизлечима болест епархийският митрополит не може да изпълнява служението си, Светият Синод назначава епископ за управляващ епархията. Той има правата и задълженията на епархийски митрополит. Управляващият епархията епископ при богослужебно чинопоследование поменава епархийския митрополит.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcd9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин