Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
802428_b.jpgЧетири са въпросите, които Гръцката църква и общество обсъждаха преди заболяването на архиепископ Христодул. Сега, въпреки че заседанията на гръцкия Св. Синод ще продължат редовно, тези въпроси няма да бъдат разисквани, нито ще бъде придвижено напред реализирането им. Архиепископът се надява след завръщането си от Америка към края на годината да е в състояние сам да ги придвижи напред. Още повече, че всеки един от тях предизвика бурна обществена реакция и вътрешно-църковен дебат или конфликт между Църквата и правителството. Става дума за проекто-закона за Църковното съдопроизводство, който стана повод за сериозен разрив с Константинополския патриарх Вартоломей, както и за строителството на нова синодална палата, нов катедрален храм и за спорния статут на новосъздадените висши църковни академии.

Новият закон за църковните съдилища бе на практика блокиран от Вселенския патриарх, който протестираше срещу пълното му игнориране при изготвянето му. Въпреки че той формално няма права да се намесва във вътрешни въпроси на Еладската църква и гръцката държава, тесните връзки между трите институции направиха невъзможно гласуването му. Повод за намесата на Вартоломей стана писмото на 11 гръцки митрополити до него с молба да се намеси, тъй като чувствали ощетени правата и самостоятелността на митрополиите си. Гръцкото правителство е малко вероятно да пристъпи към приемането на този спорен закон в отсъствието на неговия инициатор архиепископ Христодул.

Изграждането на нова Синодална палата. Непосредствено преди заболяването на архиепископа Църквата бе променила намеренията си да построи новата палата в Кареа и избра района Папагу-Холаргу. Архиепископът имаше обещанието на гръцкия мин. председател да се стигне до съгласуване на мненията преди следващите избори.

Изграждането на нов Катедрален храм. Тази идея на архиепископ Христодул да построи нов катедрален храм в митрополитския парк в Гуди ще бъде отложена с поне още една година. Още тогава тя срещна съпротивата на еколози и някои кметства.

Църковните академии. Повишаването на образователната степен на църковните академии във висши училища също забуксува. Висшият съд на Гърция реши преди няколко дни, че приетият през 2006 г. закон за повишаване на ранга на училищата противоречи на чл. 16 на Гръцката конституция. Тази идея на висшата гръцка йерархия срещна съпротивата на Богословските факултети в Гърция, които заподозряха в нея опит за изземване на техните функции.

По материали от "Та Неа"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kr8y 

Разпространяване на статията: