Мобилно меню

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (8 Votes)
happyeaster.jpg"Честито Рождество!" или "Честит празник!"? Кое е правилното? Религиозната свобода за всички ли е или само за малцинствата? Които досега са вярвали, че Рождество е празник на любовта, нека се затворят в домовете си, да си включат лампичките и да си останат там, защото навън тече война. Вашингтон е нападнат, Лондон също, а в Интернет се разпространяват безплатни филми за "Бога, който никога не е съществувал".
Още от края на 90-е години "политическата коректност" наложи строги ограничения върху празничната атмосфера в САЩ. "Светите дни", които отново настъпиха, са повод американците за пореден път да се запитат какво представлява "съжителството на културите". Защото Рождество не е мюсюлмански, нито еврейски празник и предприемането на мерки е повече от наложително - "за да защитят вярващите от другите религии". В рамките на тези мерки е редно елхата да не се поставя на публични места, календите да са в стил реге, а християните са призовани да използват поздрава "Честит празник" вместо "Честито Рождество", когато се намират в непозната компания и евентуално сред иноверци, които могат да се обидят.

За добро или лошо "войната срещу Рождество", както за първи път нарекоха ставащото коментеторите на Fox News Channel през 2004 г. Бил О' Рейли и Шон Ханити, е реалност и перспективите за нейното разрастване са плашещи. Ако досега не се бяхме впечатлявали особено от отричането на израза "Рождество" в публичния живот на САЩ и Канада, то със сигурност трябва да се сепнем от разпространението на феномена в Лондон. Частно училище в британската столица забрани обмяната на картички между децата и понеже някои не се подчиниха, те бяха наказани като расисти след обвинение от страна на техен пакистански съученик! Става дума за крайно приложение на принципа на "политически коректното" , което издава многобройни проблеми на нашето време.

В Лондон, в частност, проблемът не е толкова в тази нова мода или в спазаването на "политически коректното", колкото в опасенията относно съжителството с мюсюлманските британски граждани в периода на войната в Ирак. Около 74% от британските фирми тази година се въздържат от всякакво отбелязване на рождественските празници, Кралската поща не издава традиционните си рождественски марки, а коледните лампички по улиците впечатляват с ... отсъствието си. Същото явление се наблюдава и в Италия, така че папа Бенедикт XVI беше принуден публично да подкрепи коледната елха, тъй като съществува реална опасност тя да не може да се види на публично място.

В САЩ войната е в напреднала фаза и вестниците ежедневно съобщават за множество случаи. 14 елхи от летището в Сиатъл бяха махнати след желанието на равин да се сложат украшения и за еврейския празник Ханука. Дръвчетата бяха върнати на мястото им, едва след като летищните власти се убедиха, че равинът няма да подаде съдебно оплакване. AmericaCivil Liberties Union обаче осъди няколко ученика за това, че бяха пели "Joy to the Wοrld" на християнски празник. В някои училища пък учителите посъветвали децата да избягват думичката "Рождество" в писмата си за американските войници в Ирак.

Във всеки случай 2006 г. беше годината, когато религията беше постоянно в медиите, като започнем с вълненията на правителства и демонстранти около Мохамед, било заради карикатурите му в европейски вестници или заради речта на папа Бенедикт XVI за връзката между исляма и налилието. Абсурдът изглежда да е единственият победител. А неговата жертва, в случая с Рождество, са малките радости на живота - светлинките, камбанките, коледните песни, смехът на децата...

Превод: Златина Каравълчева

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kr8r 

Разпространяване на статията: