Мобилно меню

4.45 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (60 Votes)
Щракнете върху изображението за видео Намерението на „Господари на ефира” да връчат своята символична антинаграда на Пловдивския владика Николай „Златен скункс” по повод посланието му за връзка между концерта на Мадона и трагедията в Охрид  (щракнете тук за видеозапис от изказването) беше широко коментирана в медиите. Публичният скандал, влязъл дори в международните информационни емисии, даде повод за проучвания на мнението, според които обществените реакции на проповедта на митр. Николай бяха еднозначно негативни.  Като пример може да се посочи анкетата на в. "Марица", в която по-малко от 10% от читателите защитиха митр. Николай, останалите 90% счетоха, че Пловдивският владика е лично отговорен или прехвърляха негативната си оценка за неадекватно поведение върху цялата Църква.

Като реплика на по-горното проучване „Двери” пусна своя анкета „Заслужава ли митрополит Николай 'Златен скункс'", знаейки, че аудиторията на нашия сайт се различава от тази на една светска медия и ще даде представа за настроенията във вътрешноцърковните среди. Резултатът 58% за връчването на „наградата” и 42% против, се стабилизира още при 200 гласували. До приключването на анкетата, в която участваха 558 души, това съотношение не се промени с точност до 1%, което говори за обективността на резултата.

Въпреки провокативния характер на оценката за проповедта му (връчване на антинаграда от шоу-предаване), по-голямата част от хората гласуваха „за”, с което показаха, че не припознават като църковно обяснението за смъртта на 15-е българи в Охридското езеро. А фактът, че подкрепят такава крайна реакция като връчването на „Златния скункс, говори за натрупването на твърде много негативни емоции към публичния образ на Пловдивския митрополит.

Вероятно и сред гласувалите „против” има хора, несподелящи това тълкувание на Божията воля, но които не считат, че е уместно един църковен йерарх да бъде подлаган на присмех в едно развлекателно предаване (щракнете тук за да видите видеоклип от първото издание).

Факт е, че проповедта на митрополит Николай провокира за първи път широка дискусия в атеистичното ни общество, в която основните понятия бяха Бог, Божи гняв, Божия справедливост, грях и наказание, прошка и любов. Което доказва, че макар и светско и отдалечено от Църквата, обществото има нужда от разговор по тези въпроси и от адекватно църковно послание.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4qh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)