Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

1598442526 524Свещеници и миряни от Руската православна църква, други поместни църкви, вярващи от Римокатолическата църква, а също и християни от други вероизповедания на 25 ноември се обърнаха с думи на солидарност, подкрепа и утеха към християните в Беларус.

Скъпи братя и сестри, християни от многострадалната белоруска земя!

Ние, долуподписаните, духовници и миряни от Руската православна църква, други поместни църкви, вярващи от Римокатолическата църква, а също и християни от други вероизповедания, живеещи в Русия и други страни, отправяме към вас думи на солидарност, подкрепа и утеха.

Правната оценка на случващи се в обществото събития е работа на юристите, а не на църковната общност. Въпреки това, според Основите на социалната концепция на Руската православна църква, тя не може да бъде изолирана „от участие в решаването на обществено значими задачи“ и не може да бъде лишена от „правото да дава оценка на действията на властите“ (III.3.), най-вече нравствена оценка.

Всеки от нас от опит знае, че „цял свят лежи в злото“ (1 Йоан. 5:19). Всеки от нас, независимо в коя страна живее, се сблъсква с несправедливостта, лъжата и лицемерието. Но събитията във вашата страна през последните няколко месеца не ни позволяват да ги наблюдаваме мълчаливо и равнодушно. Разделени от политически граници, ние, православните хора, сме членове на едното Тяло Христово и затова, по думите на апостола, „кога страда един член, страдат с него всички членове“ (1 Кор. 12:26).

На 16 август Синодът на Белоруската православна църква излезе с обръщение, където беше казано в частност и следното: „Ние вярваме и се надяваме ръководството на страната, което по право е призвано да уважава и пази своя народ, да спре насилието, да чуе гласовете на обидените и невинно пострадалите в периода на противопоставяне, а проявилите зверство и жестокост да предаде на законния съд и да бъдат осъдени“. Това не се случи. Никой от проявилите „зверство и жестокост“ не беше осъден: обратното – градусът на насилието само се повишава. Документираните случаи на травми, получени в районните управления на милицията и в следствените изолатори, са стотици. Свидетелствата за изтезания, унижения и издевателства над задържани, които се потвърждават със снимки и видеозаписи, възкресяват в паметта зверствата на немските окупационни власти и палачите на НКВД на вашата земя.

Ето едно свидетелство на свещеника Александър Кухта, който е бил в лагера на доброволците и се е срещал с момчетата, задържани в първите дни на протести: „Бях там и с очите си видях пребитите хора, на които при задържането им е бил нанесен побой, после са ги изтезавали в специализираните автомобили за превоз на задържани лица, а след това и в затвора. Изтезавали са ги с удари с юмруци, с полицейски палки и с електрошок. Не са ги хранили три дни подред, държали са ги на улицата и в килии 5х6 метра по 40 души (спали са прави) и периодично са ги биели. Ей така. Без повод. Защото могат… Имаше едно момче, което така бяха били с палките, че да нарисуват на гърба му кръст. Защо? По каква причина?“. От началото на август загинаха няколко души, включително 31-годишният Роман Бондаренко, който беше пребит до смърт след задържането си.

В навечерието на празника Рождество Христово с особена острота и болка си спомняме историята за юдейския цар, погубил много млади животи заради страха да не загуби властта. Оживяват скръбните думи на старозаветните пророци:

„И казах аз: слушайте, главатари Иаковови и князе на дома Израилев: нали вие трябва да знаете правдата? А вие мразите доброто и обичате злото; дерете от тях кожата им, и плътта – от костите им; ядете плътта на Моя народ и дерете от тях кожата им, а костите им чупите и трошите като в гърне, и плътта – като в котел. И те ще викат към Господа, но Той не ще ги чуе и ще скрие лицето Си от тях през времето, докле злодействуват“ (Мих. 3:1-4).

Служителите на Христовата Църква, извисяващи глас против лъжата и насилието, в Беларус са подложени на натиск и заплахи. „Държавата няма да гледа с безразличие на това“, „правоохранителните органи трябва да дадат оценка“ – тези директиви на властта се изпълняват.

На архиепископа на Римокатолическата църква Тадеуш Кондрусевич, който се обърна към властта с призив да започне диалог и да прекрати насилието, му е забранено влизането в страната.

За единично излизане с плакат, на който е изобразен Нютон и е изписана неговата формула „всяко действие има противодействие“, а също така за участие в мирна демонстрация, клирикът от Гомелската епархия свещеник Владимир Дробишевски получи общо 25 денонощия арест.

Йереят Александру Богдану, клирик от Гродненската епархия, получи предупреждение за поднасяне на цветя на 13 септември в памет на загиналия директор на музей Константин Шишмаков, отказал да подпише окончателния протокол от гласуването на изборите за президент, а след това бе открит мъртъв.

След унищожаването на импровизирания мемориал на мястото на задържането на Роман Бондаренко в Минск на 15 ноември, а също и на други места, председателят на Синодалния информационен отдел на Белоруската православна църква протойерей Сергий Лепин написа на своята страница във Facebook: „Не разбирам защо е тази гавра с портретите на убития, с цветята в негова памет, защо е това сатанинско поругаване на кандила и икони, борба с импровизирани мемориали на улицата, покрай пътищата?… Какъв е смисълът на това? Не било съгласувано, така ли? Ами това поведение и отношение съгласувано ли е? С кого?“.

Това питане струва на свещеника официално предупреждение от страна на прокуратурата, където в частност се казва, че той съзнателно повишава нивото на напрежение в обществото, разпалва ненавист към органите на властта, подстрекава към агресия и освен това неговото изказване съдържа признаци на клевета. Същото предупреждение получава и римокатолическият епископ Юрий Кособуцки за критично изказване по същия повод.

Ние изразяваме нашата солидарност, подкрепа и дълбоко уважение към епископите, свещениците и всички християни, които, презирайки опасността, напомнят за свободата и достойнството на човешката личност, създадена по образ и подобие Божие. Вашето служение, милосърдно и праведно, се проявява в грижата и застъпничеството за всеки пребит, излъган, унизен, невинен и страдащ човек. Всеки, който не e приспал съвестта си в името на изгодата и сигурността, е пример за честност и мъжество.

За съжаление днес мнозина са убедени, че Църквата винаги е на страната на тези, у които е силата, че Църквата винаги се приспособява към тях, като обслужва техните интереси. Вашето служение показва, че това не е така. Проповедта на Гродненския и Волковиски архиепископ Артемий, благодарение на записа в YouTube, сгря десетки хиляди сърца. Духовенство и миряни, мъже и жени – всички вие сте водени от любовта, а тя е най-великата сила на земята.

Когато мислим за вас, не можем да не си спомним думите на Светейшия патриарх Тихон към Съвета на народните комисари година след Октомврийската революция:

„Ние знаем, че Нашите изобличения ще извикат у вас единствено злоба и негодуване и че ще търсите в тях само повод да ни обвините в съпротива на властта, но колкото по-висок е „стълбът на вашата злоба богопротивна“, толкова по-вярно свидетелство за справедливостта на нашите изобличения ще бъде това. Не е Наша работа да съдим за земната власт, всяка власт, допусната от Бога, би привлякла нашата благословия, ако тя наистина е „Божий служител“ за доброто на подчинените и е страшна не за добрите дела, а за лошите (Рим. 13:3). Сега към вас, употребяващи властта за преследване на ближния, за изтребление на невинните, ние отправяме Нашето слово за увещаване: празнувайте годишнината на своето пребиваване във властта с освобождаване на затворниците, прекратяване на кръвопролитията, насилието, разорението, притеснението на вярата; обърнете се не към разрушение, а към установяване на реда и законността, дайте на народа заслужената му почивка от междуособната бран. А иначе „ще се изиска“ от вас всяка кръв праведна, която проливате (Лука 11:51), и от нож ще погинете вие, дето се залавяте за ножа (Мат. 26:52)“.

Всяка проява на вашия свободен дух ще предизвиква злоба и негодувание, но друг път за християните няма. Нека ви крепят примерите на светителите Амвросий Медиолански, Йоан Златоуст, Филип Московски и много други, които не се побояха да изобличават злото и неправдите на властимащите. „Никой, кога запали светило, не го туря на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат“ (Лука 11:33).

Ние издигаме молитви за белоруската земя с надежда, че никой повече няма да бъде унижаван, пребиван, изтезаван или убит заради своите убеждения. Молим се за тези, които, изпълнявайки заповед, имат властта да употребяват сила и оръжие срещу протестиращите. Нека всеки, който носи униформа и оръжие, запази съвест, чест и достойнство, отговорност пред своите съграждани, пред своите братя и сестри.

Вярваме, че мирният диалог е единствената алтернатива на насилието. В навечерието на празника Рождество Христово ние знаем, че заедно с всички вас, които живеете в Минск, Гродно, Гомел, Брест, Могильов, Витебск, в малките градове и села, съвсем скоро ще посрещнем Богомладенеца и ще чуем в зимната нощ думите:

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!

Михаил Алдашин, православен, художник-аниматор, Русия

Ив Аман, католик, учен, професор, Франция

Андрей Анисимов, православен, архитект, Русия

Александр Архангелски, православен, писател, Русия

Сергей Ахунов, православен, композитор, Русия

Протойерей Олег Батов, православен, свещеник, Русия

Марина „Тики Шелиен“ Богданова, католичка, филолог, преводач, България

Полина Богданова, православна, театровед, Русия

Мария Божович, православна, филолог, Русия

Сергей Брюн, католик, историк, Русия

Катерина Гордеева, католичка, журналист, Русия

Евгений Хайнрихс, католик, свещеник, Русия

Борис Гребеншчиков, православен, музикант (рок-група „Аквариум“), Русия.

Протойерей Леонид Грилихес, православен, свещеник, Белгия

Йеромонах Йоан (Гуайта), православен, свещеник, Русия

Анна Данилова, православна, главен редактор на портала „Православие и мир“, Русия

Александр Дворкин, православен, религиовед, Русия

Адриано Дел’Аста, католик, университетски доцент, Италия

Андрей Десницки, православен, филолог, Русия

Денис Драгунски, православен, писател, Русия

Ксения Драгунска, православна, литератор, Русия

Юлия Зайцева, православна, журналист, Русия.

Андрей Зубов, православен, историк, Русия

Марта Карлети, католичка, журналист, Италия

Лариса Климова, православна, филолог, Русия

Протойерей Андрей Кордочкин, православен, свещеник, Испания

Александър Корноухов, православен, художник, Русия

Мария Корноухова, православна, художник, Русия-Грузия

Александр Кравецки, православен, филолог, Русия

Ксения Кривошеина, православна, литератор, обществен деец, Франция

Никита Кривошеин, православен, литератор, обществен деец, Франция

Йерей Сергий Круглов, православен, свещеник, Русия

Дмитрий Кримов, православен, театрален режисьор, Русия

Андрей Кузнецов, православен, художник (от известната група петербургски художници „Митьки“), Русия

Михаил Кукин, православен, преподавател, Русия

Майя Кучерска, православна, писател, Русия

Инга Леонова, православна, архитект, главен редактор на списание „The Wheel“, САЩ

Алексей Лидов, православен, историк на изкуството и византолог, Русия

Протойерей Андрей Лоргус, православен, свещеник, Русия

Игор Лужецки, католик, учител по история, Русия

Александр Маноцков, православен, композитор, Русия

Олга Меерсон, православна, славист, САЩ

Протойерей Георгий Митрофанов, православен, свещеник, Русия

Каринна (кръщелно име Ксения) Москаленко, православна, адвокат, юрист-международник, Русия-Франция

Валида Навериани, православна, химик-реставратор, Русия-Грузия

Протойерей Сергий Никифоров, православен, свещеник, Русия

Борис Новодержкин, православен, психолог, България

Светлана Панич, православна, преводач, Русия

Протойерей Вячеслав Перевезенцев, православен, свещеник, Русия

Йеромонах Димитрий (Першин), православен, свещеник, Русия

Мария Пименова, православна, изкуствовед, Русия

Ирина Пярт, православна, педагог, Естония

Леонид Разгон, православен, детски рехабилитатор, Русия

Юрий Рост, православен, журналист, Русия

Елена Ручкина, православна, актриса, Русия

Петр Сахаров, католик, филолог, Русия

Зоя Светова, православна, журналист, Русия

Олга Седакова, православна, поет, филолог, преводач, Русия

Михаил Селезньов, православен, филолог-библеист, Русия

Протойерей Александър Степанов, православен, свещеник, Русия

Андрей Суротдинов, православен, музикант (рок-група „Аквариум“), Русия

Игор Тимофеев, православен, музикант (рок-група „Аквариум“), Русия

Марина Токарева, православна, театрален критик, Русия

Протойерей Алексий Умински, православен, свещеник, Русия

Нюта Федермесер, православна, основател на Фондация „Вяра“, Русия.

Протойерей Владимир Фьодоров, православен, свещеник, Русия

Евгений „Ай-яй-яй“ Фьодоров, православен, музикант („Tequilajazzz“), Русия

Александр Филоненко, православен, философ, Украйна

Протойерей Александр Шабанов, православен, свещеник, Русия

Протойерей Василий Шаган, православен, свещеник, България

Дмитрий Шагин, православен, художник (от известната група петербургски художници „Митьки“), Русия

Татяна Шагина, православна, художник (от известната група петербургски художници „Митьки“), Русия

Юрий Шевчук, православен, музикант (рок-група „ДДТ“), Русия

Протойерей Валерий Шемчук, православен, свещеник, САЩ

Игорь Щернберг, православен, актьор и режисьор, Русия

Ирина Язикова, православна, изкуствовед, Русия

Дария Кьолн, православна, редактор на портала „Православие и мир“, Русия

На този линк можете да се запознаете с превода на обръщението на английски и белоруски език, а също така да поставите под него своя подпис.

Източник: Правмир

Превод: Анна Георгиева


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hr6x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики