Мобилно меню

3.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (17 Votes)
митрополит ЙоаникийВреме беше - Църквата да се изкаже за абортите. Трябва да поздравим отец Евгени и дядо Йоаникий, Сливенския митрополит. Църквата трябва да има мнение и да й се чува гласът. Ако искаме възраждането й, както и новото й следсоциалистическо звучене.

Бих искал да покажа на благите старци от синода какво се случва нощно време в една чалгатека, заведение в Студентски град. И да ги попитам какво мислят. Бих искал да ги срещна с хероиновите момчета от "Люлин" и пак да питаме отците - какво мислите.
Бих искал да им покажа търпеливите усилия на имамите в Родопите и Делиормана, още по- търпеливите усилия на евангелистите в Лом. И да разбера какво мислят поповете. Сигурно "Биг Брадър" е интересен на децата, но навсякъде по света църквата има мнение за него и за това как той трябва да е интересен на малчуганите. Трябваше някой да покаже цифрата на абортите у нас и да каже - така и така мисли църквата. Друг е въпросът нашата светска република и хората в нея дали са съгласни. Църквата трябва да има мнение - а тя не е свикнала с това. Ако има - няма личности, които

да излязат и да се изокат

На въпроса какво мислите за абортите, нашите отци се прикриват с половинчати фрази от свещените книги. Религията обаче се прави от личности.

В разпада на ценностите покрай мечтаната демокрация се случват неща, за които църквата трябваше да има мнение. Само едно от тях са абортите. И това, което правят отец Евгени и дядо Йоаникий, не е достатъчно. Църквата трябва да се вгледа и в себе си - да излезе от стерилитета на бялата брада и да каже - трябваше ли еди-кой си дядо владика да си купи радиостанция?

Другият отец наш трябваше ли да купи стар манастир и дали да го направи СПА център.

Колко в църквата е бизнес и колко е вяра?

Колко свещи продавате на ден и колко души спасявате. Нашата църква днес е църква на разкаялите се червени бабички,които се отказаха да вярват в социализма и все повече вярват в Христос, защото иначе раят може и да им се размине, а и християнството доста прилича на някои леви идеи.

Църквата у нас често работи само като магазин за свещи. Можем да се надяваме само на такива луди глави като младия свещеник Евгени. На 34 години с 6 деца и едно осиновено - ето ти и църквата, и човекът, който трябва да я представлява, така си я представяме, а не като главния имотодържател в републиката. Църквата често работи и като гей клуб - но не желае да се почисти. Скандалите са забранени, мненията се шлифоват все едно става дума за стилистиката на социалистическия реализъм. Какво работи църквата? В Сливен знаем, но в другите епархии?

Колко от паството в един град знаят как се казва свещеникът им? Няма смисъл да го научават - той продава свещи (от неговите ) и се случва да не иска да опее мъртвец, ако си носите свещите от къщи.

Църквата и отците, наши свещеници и богослужители, ще трябва да разберат, че 1989-а година отдавна мина и се случват неща, различни и неприлични - не като от едно време. И

конкуренцията в битката за душите

става все по жестока - други влияния, чужди религии, телевизия, реклама, прогрес и мнение за този прогрес. Църквата наша трябва да заслужи уважението на всички - като казва честно какво мисли и как стоят нещата според нея по канон. Така да го прави, че утре и друговерецът да излезе от храма си и да каже - евала, попе!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqp8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари