Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
проф. Иван ЖелевШефът на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет проф. Иван Желев първи публично се възмути от присъдената титла архонт на Слави Бинев. Той дори се усъмни, че става въпрос за сделка. Проф. Желев обяви, че извършеният от старозагорския митрополит Галактион ритуал в Рим погазва канона. Впоследствие въпросът за архонта бе повдигнат и от Огнян Герджиков, шеф на комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента. В защита на дядо Галактион и титлата на Бинев пък се обяви депутатът Любен Дилов-син, който се закани да поиска оставката на Желев.

- Проф. Желев, Светият синод вече обяви, че не признава титлата архонт на Слави Бинев. Очаквахте ли това решение?
 - Доколкото съм в църквата като мирянин, служител и богослов вече 40 години, това решение не ме изненада. Нещата си дойдоха на мястото.

 - Няма ли един митрополит правото да дава такава титла?
 - Направих специална справка по въпроса. Титлата архонт се дава единствено от Вселенския патриарх в Цариград. Дори другите трима древни православни патриарси - Антиохийският, Йерусалимският и Александрийският, нямат това право.
 В православния свят има определена субординация. Все пак неслучайно Цариградският патриарх се нарича Вселенски, а титлата му е Негово Всесветейшество. И той има някои изключителни права, както е в случая с титлата архонт.

 - Какво наказание може да получи дядо Галакитон за това нарушение на канона?
 - Често казано, не мога да кажа. Не съм специалист по църковно право. Но дори никакво наказание да не бъде наложено на дядо Галактион, самият факт, че толкова много се преекспонира този въпрос в общественото пространство, и то в негов ущърб, е достатъчно като санкция.

 - Как на практика ще се отнеме архонтската титла на Слави Бинев?
 - Това трябва да го реши Светият синод, след като изслуша дядо Галактион.

 - Но той продължава да се крие.
 - Е, не може вечно да се крие.

 - Освен че архонтията е неправомерна, тя е извършена в Италия, в католическа църква. Това ли накара папския нунций, архиепископ Джузепе Леанца, да иска обяснение от Светия синод?

 - Монсеньор Леанца е един изключително деликатен човек. И не иска по никакъв начин да се влошат добрите отношения между България и Ватикана, градени вече 16 години от неговите предшественици. Той явно е притеснен от това, че действията на митрополит Галактион по някакъв начин се свързват с католическата църква. Затова изрично декларира, че Ватиканът няма нищо общо със случая и не носи никаква отговорност. Той дори е дал такъв пример - ако аз поискам да отида да се помоля в Рилския манастир, няма ли да ми разрешите? И обяснил, че митрополит Галактион си е послужил с измама, като е обявил, че иска да отслужи благодарствен молебен за влизането на България в Евросъюза. Нещо, против което никой католически духовник не може да възрази. Галактион просто е злоупотребил с доверието на кардинал Валтер Каспер, който отговаря за общението между различните християнски църкви, и на кардинал Бърнаръд Лоу, който е настоятел на църквата "Санта Мария Маджоре", където бе извършена церемонията по архонтството на Слави Бинев. Но това не бива да се разбира като неуважение към БПЦ, а просто е съвпаднало с големите празници около Коледа, и двамата кардинали са имали други ангажименти.

 - Затова ли и проф. Герджиков се притеснява, че случаят със Слави Бинев може да навреди на добрите отношения между България и Ватикана?
 - Проф. Герджиков има известни основания за подобни притеснения, защото в лицето на митрополит Галактион БПЦ прекрачва рамките на тези нормални взаимоотношения и създаде проблем.

 - Съществува ли наистина "проватиканско" ядро сред висшето духовенство, което лобира за едни по-тесни връзки между нашата и римокатолическата църква?
 - Не мисля, че някой би бил против едно сътрудничество в името на доброто и на българския народ. А ако щете, и на цялото човечество, особено в контекста на еврочленството на България и на засиления католическо-православен диалог като цяло. Има достатъчно области, в които можем да си сътрудничим, без да излагаме на изпитание съвестта и вярата на православните българи. Защо например БПЦ не се обърне към папата, за да поиска и неговото застъпничество за сестрите ни в Либия?

 - Вие подкрепяте ли кампанията "Не сте сами" и предвидените шествие и митинг с молитва за здраве и спасение с представителите на различни вероизповедания?
 - Вчера имах разговори в Светия синод по тази чудесна идея. И съм удовлетворен от ангажираността на нашите владици към това начинание. Най-вече от тяхното съгласие молитвата да се прочете от деца, представители на различни вероизповедания. Митрополитите възприемат също и това да се спомене името на палестинския лекар, който най-вероятно е мюсюлманин, и разбира се, на болните от СПИН либийски деца. Всички те са Божии чада.

 - Притеснявате ли се от заканите на Любен Дилов-син да ви поиска оставката?
 - Не са им ясни мотивите на г-н Дилов. Надявам се днес, на заседанието на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, където ще се разглежда случаят с даването на архонтско звание на Слави Бинев от дядо Галактион, да дойде и г-н Дилов. И да каже в какво ме обвинява.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khc9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб