Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (5 Votes)
След последното разширяване на Евросъюза към 25-те страни-членки се присъединиха четири държави с преобладаваща православна религия. До този момент имаше само една православна държава в Европа. Освен това в други пет страни-членки православната религия играе съществена роля.

Публикация на Всеки ден
Разширяване ролята на православието оспорва тезата на Самюел Хънгтингтън за "сблъсъка между цивилизациите". Той бе казал, че православната религия е "аномалия" за католическа и протестантска Европа. Това доведе до дискусии за начините, по които православните християни и църкви могат да повлияят на политиката на ЕС.

Московската патриаршия видимо зае водеща позиция в тази дискусия. Миналия месец в своето издание "Църковен вестник" епископът на Виена Иларион писа за значението на засилилото се присъствие на Православната църква в Европейския съюз и за това как може да се използва тази ситуация. Иларион отбелязва, че 94% от православните християни в света живеят на Стария континент. Доскоро обаче единствената православна държава в ЕС беше Гърция. Това ограничаваше влиянието на православието и неговата позиция в Евросъюза по много въпроси.

С последното разширяване на ЕС ситуацията се промени коренно. Сега в Евросъюза влизат три парвославни държави- Румъния, България и Кипър, и още пет страни, където влиянието на православието е значително: Полша, Естония, Латвия, Литва и Словакия. Епископ Иларион пише, че в резултат на това в Европейския съюз вече има десетки хиляди православни общества и десетки милиона православни християни. Австрийският епископ признава, че е невъзможно всички тези хора да се представят като общност с единни идеи. Между тях се наблюдават множество религиозни и политически течения, а и православните висши духовници често имат конфликти. И все пак Иларион настоява, че в периода, когато се формира съзнанието и обликът на Европа, православните християни трябва да вземат активно участие в диалога с политическите структури на ЕС.

Това е много важно, тъй като в момента съществува опасност западно-либералната идеология да получи статут на единствен модел за социално развитие на Европа. Според Иларион тази идеология не включва активното участие на църквата и религиозните организации в общественополитическия живот. Тъкмо обратното - религията се разглежда като личен избор на човека. Според виенския епископ такъв поглед противоречи на фундаменталното разбиране на православието и е необходимо да се предприемат някакви мерки. Църквата трябва да се противопостави на европейската идеология и не само да отстоява своите позиции в отделни сфери, като абортите и еднополовите бракове. Тя трябва да осигури на православната религия важна роля в политическия и социален живот на Европа.

Московската патриаршия няма да наблюдава този процес отстрани, това казаха Патриарх Алексей II и митрополит Кирил на Архиерейския събор. И двамата подчертаха своята загриженост за положението на Църквата в ЕС и потвърдиха намернията си да работят с правителството за достигането на общи цели в тази насока. Растящото влияние на православието в Евросъюза ще помогне на Руската църква да укрепи своите позиции в Европа, както в корпоративните й интереси, така и в интересите на външната политика на Руската държава.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khr8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж