Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

57Всяка година по руските пътища умират близо 30 000 души. В борбата срещу високите скорости пътната полиция в Русия разчита не само на строгите закони, но и на Божията помощ. Там пътните полицаи често обикалят със свещеници.

Малко преди обяд пътните полицаи Сергей и Антон от Преслав-Залески се качват в бялата овехтяла патрулка „Лада” и се отправят към град Ярославл, който се намира на около 150 км от Москва.

На задната седалка се е настанил мъж с дълги коси, облечен в сиво расо от груб лен. 40-годишният Михаил Лазарев е свещеник. С негова помощ двамата пътни полицаи се опитват да въздействат на съвестта на шофьорите, хванати в нарушение. В този регион на страната сътрудничество между полицията и Руската православна църква продължава вече седем години. Но за отец Михаил това ще бъде първата съвместна акция с патрулни полицаи. В случая той замества своя болен колега – отец Олег.

Свещеникът и нарушителите

„Когато човек наруши правилата за движение по пътищата, е склонен да проведе откровен разговор с някое духовно лице – за живота, за отношението му към Господа и за смисъла на живота като цяло. Идеята за това църковни служители да помагат на пътната полиция е много добра. Малко скептичен съм обаче доколко това може да помогне”, казва отец Михаил.

Трасето М8, което свързва Москва с града Ярославл, е най-натоварената пътна отсечка в целия регион. През седмицата то поема целия трафик от ТИР-ове и пътуващите с коли до руската столица, а през почивните дни по него пътуват и много московчани, които имат вили в района на Ярославл. Катастрофите в тази отсечка са често срещано явление, често има и жертви.

Много шофьори карат безразсъдно, казва пътният полицай Сергей: „Един от най-големите проблеми е карането в пияно състояние. Това обяснява и високия брой на жертвите и ранените по пътищата. Другите чести причини за катастрофи са рисковите изпреварвания, преминаването на червен светофар или неспирането на пешеходна пътека. Често срещано нарушение също така е карането без предпазни колани или без детско столче”.

Моля, слезте от колата!

В началото на смяната Сергей спира един камион, който кара прекалено бързо. „Слезте от колата”, казва полицаят на шофьора. „Днес с вас ще разговаря свещеник Михаил”, допълва той. Духовникът започва с благи думи: „Когато сядате зад волана, душата ви трябва да е мирна и спокойна. Не карайте, когато сте ядосан или ви измъчва нещо. Помолете се, прекръстете се и нека Господ да ви помага”, казва отецът.

Шофьорът, който има доста окаян вид и много липсващи предни зъби, е толкова смутен от видяното, че забравя да вдигне мобилния си телефон, който не спира да звъни в шофьорската кабина. „Честно казано съм малко объркан”, признава той. „Необичайно е от патрулната кола да слиза и свещеник, който иска да говори с мене. Към представителите на Църквата се отнасям с повече уважение, отколкото към полицаите. Свещеникът е Божи служител, той е нещо свещено. Самият аз съм кръщаван в църква”.

Присъствието на свещенослужителя се отразява положително и на униформените, които обикновено се държат неучтиво с шофьорите и се опитват да ги изнудват за пари. Затова отец Михаил смята, че църковните служители могат да играят ролята на културни посредници между двете страни. „Забелязал съм, че хората не харесват църковните служители с най-високи санове – онези представители на Църквата, които са далече от народа. Но хората се доверяват на редовите свещеници като мене”, казва той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xc6w6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски