Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

26Православни духовници подкрепиха инициативата на протестантски пастори в Бургас да бъде забранено ходенето "по монокини" по плажовете. 24 часа публикува мнението на Видинския митр. Дометиан по темата.

Приветствам идеята религиозните общности да поискат забрана на голи хора без бански по плажовете. (Протестанти, католици и православни от Бургас се обединиха около предложението на пастор Живко Тончев от Църква "Благовестие". Те поискаха от общинския съвет в града да забрани голотиите, както и да се налагат санкции за тези, които отиват да се пекат без бански.

Пастор Живко Тончев, който е и бивш общински съветник в Бургас, предлага още полицаите, които следят за изпълнението на наредбата, с която не се допускат домашни любимци на плажа, да следят и за приличното облекло на хората, които почиват там. - б.р.)

И добре е решил Сливенският митрополит дядо Йоаникий да пише писмо до кмета на Бургас в подкрепа на тази идея.

Макар да съм във Видин, аз дунавските плажове не ги познавам, защото нямам място там.

Вярно, човешката структура е Божие дарование и благословение, но би трябвало до голяма степен в онова, което предизвиква съблазън у младото неукрепнало поколение, да бъдем по-предпазливи.

Човешкото тяло е храм на Божия дух в духовния смисъл на думата. А в еротичния смисъл не трябва да го пропагандираме, за да предизвикваме у хората нездрави мисли.

Защото младите момченца в тийнейджърска възраст не могат достатъчно добре да преценят едното и другото и повече ще тегнат върху сексуалната част на човешкото битие. А това не е полезно.

Би трябвало българската общественост да се ангажира да не превръщаме Черно море в туризъм на секса и алкохола. Защото, ако България печели от това, ще спечели пари, но ще загуби морал.

България ще загуби много повече морално, ако поддържа сексуален и алкохолен туризъм, вместо да поддържа чистите нрави.

Естествено, че човек се нуждае от слънцето и морската вода и от това, което Бог му е дал за неговото лечение. Но има здрав смисъл и нрав човекът да бъде в своето достойнство, а не съблазън на другите.

И мисля, че по-възрастните люде, които действително търсят морето не за сексуален и алкохолен туризъм, могат да надделеят духовно над другите, които идват оттук-оттам, и да превърнат България в един здравословен климат с прекрасно Черноморие, с прекрасно българско гостоприемство, с нормално поведение и благодетелни нрави.

Ние сме православна страна и трябва да покажем нашите добродетели. Разбира се, не можем да бъдем светии. Ние сме хора, които се подлагаме на изпитания. Но победата на човека е да победи злото над себе си, своите несъвършенства, да се възползва от Божия благ промисъл и възможности да живее щастливо, приятелски в здравословен и духовен комфорт.

И по този начин да дадем знак на нашите партньори в Европейския съюз, че сме една държава на духа, както бе казал великият акад. Дмитрий Лихачов. Разбира се, не можем да се правим на светии, но всеки да помага за осъществяване на доброто в света. Аз това мисля.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhar9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник