Мобилно меню

4.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (33 Votes)
4x3Не става въпрос за устава, правилата и ритуалите
 
След няколко дни предстои да бъде избран нов ръководител на Българската православна църква. Малко повече от три месеца след кончината на патриарх Максим ще бъде направен избор кой да бъде духовният водач на българския народ през следващите години и десетилетия.

Покрай споровете и сблъсъците, които излязоха наяве между претендентите да седнат на патриаршеското място, обществото беше подробно запознато с устава, правилата и процедурата по избор. Така че в този текст изобщо не става въпрос за това.

Вече се назоваха и трите номинации: Русенският митрополит Неофит, Старозагорският Галактион и Ловчанският Гавриил.

Затова и този текст е до голяма степен личен – лично обръщение към митрополитите Неофит, Галактион и Гавриил, тъй като един от тях ще се нагърби с нелеката задача да бъде водач и апостол на българския народ.

Аз не съм делегат на Избирателния събор и няма да участвам в избора. Нямам и такива претенции и амбиции.

Искам обаче да припомня някои неща, които се случват всеки ден около мене, около тях, около всички нас и които смятам, че в голяма степен са част от отговорностите на Църквата. Това означава отговорност и ангажимент и на патриарха.

– Само в рамките на един месец двама българи – бащи и съпрузи посегнаха на живота на своите близки и на собствения си живот. Да, при трагичните случаи в софийския квартал "Гоце Делчев" и в Пловдив за минути с живота се разделиха девет души. Причините, довели до трагедиите, са лични – депресия, дълбоко отчаяние, безверие.

– България се нарежда сред страните с най-висок дял самоубийства. 11 646 българи са се самоубили за десет години – от 2000 до 2010 г., като страната ни е на 48-о място в света по брой самоубийства.

– Българите неизменно водят всяка една класация за най-нещастния народ в Европа, а в света сме на 32-ро място – при това без в страната да има войни и сериозни природни бедствия.

– Според официалните статистики броят на регистрираните българи с психични заболявания е 151 000 (за 2011 г.), но според признания на лекари реалният им брой е 250 000.

– България е на челна позиция сред страните от Европа по употреба на алкохол – седмично 427 милилитра, при възприета мярка в света като високорискова – 280 мл. Пак според специалисти около 300 000 българи имат проблем с употребата на алкохол, а за 80 000 се говори като за алкохолици.

– Според някои изследвания средната възраст за първа употреба на алкохол в България е около 12,5 години. В момента лекарите в "Пирогов" продължават да се борят за живота на две деца, пили течност за чистачки, мислейки, че това е ракия.

– Месечно около 100 000 са младите българи на възраст 15-25 години, които употребяват някакъв наркотик.

– По данни на Националния статистически институт от 2011 г. всеки втори брак в България завършва с развод.

– България е страната от Европа, в която се изоставят най-много бебета и деца – годишно едно на всеки 75 родени деца отива в институция. Това означава, че около 2000 деца са изоставяни в най-ранна възраст от майките си всяка година.

– Около 3000 деца годишно биват осъждани. 4000 малчугани попадат в детските педагогически стаи, а 2000 стават жертва на престъпления.

Лично аз, само обобщавайки гореописаната действителност, изпаднах в униние.

Отказах се в горното изброяване да засягам модерните сред учениците ни организирани побоища, нито пък гаврите с портрети на национални герои. Отпадна и темата за пенсионерите, които, за да оцелеят, стават куриери на престъпници или садят марихуана в двора си. А също и това, че никой не знае колко са бездомните българи в България. За сметка на това със сигурност Лондон знае колко са бездомните българи на Острова.

Също така обаче смятам, че изброените български проблеми не са плод единствено и само на стандарт на живот и на икономическа криза, на политически действия и бездействия.

Затова и след спазването на всички процедури, правила и извършването на ритуалите по избор на нов ръководител на Българската православна църква, моля, съответният заел поста, да прочете този текст. И да се огледа отвъд зидовете на Синода.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkwy4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст