Мобилно меню

4.4375 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (32 Votes)
Много негодуват някои мили и на мене наши дядовци, високопреосвещени митрополити, че са критикувани без предварителна и обстойна проверка, че се говорят празни приказки по техен адрес, че така се съблазняват хората и се работи против Църквата. Много ги обичам и уважавам за добротата и незлоболюбивостта им, за духовната работа, която ежедневно вършат за нашето спасение, и ми е тъжно, че едновременно с това и аз попадам в числото на критикуващите ги и по този начин явно внасям съблазън в Църквата.

От няколко дни започна есенната сесия на Светия Синод - административна работа имат дядовците, трябва да я свършат. Една и нещо сесия мина от приемането на новия устав - трябва вече да са се научили да работят по него и управленските неща да вървят леко, така че да остава най-много време общо да се грижим за най-важното. Ето какво пише в публикуваните решения от първото заседание от 10.11.2009 г.:

На заседанието "Присъстваха Синодалните архиереи: ...".  Добре е, че са присъствали, ала съгласно чл. 6, ал. 1 от любимите първи 33 ударно приети члена в Светия Синод участват епархийските митрополити - ни повече, ни по-малко. За никакви "синодални архиереи" не става и дума нито там, нито където и да било в устава.
Ако бяха чели поне началото на устава, то при изброяването на епархиите (а не на синодалните архиереи, както са направили) някой щеше да се сети, че на сесията е представена и вдовстващата Доростолска катедра в лицето на временно управляващия я високопреосвещен Русенски митрополит Неофит. По такъв начин той има два гласа при взимането на решенията: един за Русенската и един за Доростолската епархия. Дори в някой момент може да се стигне до съвсем естествената ситуация: той по един въпрос да гласува веднъж "за" и веднъж "против", защото изразява не само своето мнение, а и мнението на епархията и едната епархия може да има различно мнение от другата епархия - елементарни човешки отношения и за нищо свещено тук не става въпрос, уважаеми дядовци.

Пак ако съобразяваха началото на устава си, щяха да избягнат още по-голямото недоразумение, което сега са допуснали с неспоменаването на Западно- и Средноевропейската епархия! Сега съответният представител нито е в списъка на присъстващите, нито е в списъка на отсъстващите. Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа нито е в списъка на представените, нито е в списъка на непредставените. Такава епархия не съществува според решенията...

И сигурно пак аз съм виновен за внасянето на съблазън, че не съм попитал лично някой синодален архиерей, какво мисли по въпроса, че не съм проверил дали публикуваното официално решение е вярно или невярно. Аз съм виновен, че чета и мисля по човешки върху прочетеното. Аз съм виновен, че с мислите си сея съблазън сред другите...

Аз съблазнявам, а не митрополитите с техните писани думи и извършени действия.

Ваши Високопреосвещенства, молете се за мене да не бъда аз козелът на отпущението и погибелният син, който се надига с греховете си.


(*) Заглавието е на редакцията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pffq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики