Мобилно меню

1.7789473684211 1 1 1 1 1 Rating 1.78 (95 Votes)

0068В редакцията на "Двери" беше получено писмо от личния имейл-адрес на Иван Станков, лидер на ГЕРБ в с. Кладница, с искане за право на отговор по повод скандалите, възникнали около управлението на Кладнишния манастир "Св. Николай". Г-н Станков споделя, че "винаги е бил църковно ангажиран човек" и разказва за това как е съчувствал на енорията на руската църква в София, която беше подложена на гонение и разпръсната преди няколко години. Сега той обяснява своите мотиви да организира общоселски протест срещу игумена на Кладнишкия манастир и да подготвя смяната му с друг кандитат (тук). Макар и да си позволява доста емоционално да напада Двери.бг, ние публикуваме текста му без съкращения, зачитайки неговото право на отговор:

"Уважаема редакция на сайта „Двери на Православието”, във връзка с ваша скорошна публикация под надслов „Игумен на кладата”, в която точно предавате позицията на йеромонах Рафаил, моля да ми предоставите правото на отговор, така че вашата аудитория да бъде запозната и с другата гледна точка в разгорелия се напоследък конфликт около манастира „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в село Кладница. Още повече, че съм лично засегнат от вашия коментар.

На първо място бих искал категорично да отхвърля инсинуациите, че в протеста има политически мотив – една лъжа, която отец Рафаил манипулативно насажда сред обществеността. Да, аз наистина съм член на политическа партия ГЕРБ. Това обаче не ме лишава по никакъв начин от правата ми на гражданин и мирянин, част от Божия народ. Имам правото да заемам различни граждански и обществени позиции и не е коректно те да се обвързват с партийните ми възгледи. Нима ако се подпиша в подписка до Светия Синод в подкрепа на решението му БПЦ да не изпраща делегация на остров Крит и някой реши да направи от моя подпис медийно събитие, ще бъде коректно да се сложи заглавие: „Политическа намеса в работите на Вселенското православие. ГЕРБ се противопоставя на Събора в Крит”?! Точно толкова е адекватно да се говори така и по отношение на конфликта в Кладница. Сред организаторите има активисти и членове на ДСБ и БКП (!). Но те са на протеста в качеството си на миряни, коренни жители на село Кладница.

Ако трябва да посочим партийните принадлежности на всички участници в събитията в Кладнишкият манастир, то обърнете внимание и на факта, че жената, която е основният защитник на отец Рафаил по време на всеки един репортаж от манастира е един от най-активните членове на ПП ГЕРБ в село Кладница.

Второто важно уточнение е свързано с факта, че Кладнишкия манастир де факто се явява наш енорийски храм. Строен е не от йеромонах Рафаил и неговите фейсбук-последователи, а от нашите предци. Това е нашият храм, в който ние се черкуваме, или по - точно, в който се черкувахме, докато отец Рафаил не го затвори и не превърна цялата Света обител в едно бунище и склад за празни бутилки от марков алкохол. И може би противно на очакванията ви, аз винаги съм бил църковно ангажиран човек. Спомням си добре протестите на енориашите от Руската църква в София, които тогава вашия сайт защитаваше. И аз им съчувствах, въпреки ясното съзнание, че става въпрос за посолска църква, представителство на Московската патриаршия, храм – собственост на Руската федерация, разположен юридически на руска територия. Но въпреки всичко това разбирах тези хора, защото ги гонеха от собствения им духовен дом. Съчувствах им не само защото и те и ние имаме за небесен покровител свети Николай, но и защото и нас отец Рафаил ни прогони от нашия духовен дом, който винаги е бил Кладнишкия манастир. И до ден - днешен името на баба Павла се споменава с благоговение и почит в нашето село, защото тя е успяла в годините на безверие да съхрани манастира, където всеки е можел да намери утеха и спасение във вярата.

Никой не може да ни съди за това, че искаме достоен игумен на манастира и духовен пастир като нея.
Нашият храм и цялата Света обител са превърнати в нагледно показало за мерзостта на запустението! Нима сърцето на човек не се трогва при гледката на разрухата, смрадта, нечистотиите, затворената от години църква и запустелия двор на манастира?

Да не би да не сте видели снимките и видео записите, ясно онагледяващи състоянието на Кладнишкия манастир? И ако ние за интелектуалеца Рафаил сме някакви вонящи на чесън пейзани, то нима дома на Свети Николай не заслужава подобаващо за светеца отношение?

За жалост вашия сайт сега е от другата страна на барикадата. Къде останаха приказките ви за „Божия народ”? Или за вас, ако не четем Бердяев и Шмеман сме тълпа православни езичници, които не заслужават и капка съчувствие? Защото слушаме гласа на Църквата и се покоряваме на Св. Евангелие, които ясно учат, че хомосексуализмът е грях, а следователно гейпарадите са богопротивно сборище, което не можем да одобрим, затова ли? Или защото искаме да сме верни на традициите на нашите предци, които повеляват след празничната Св. литургия народа да се събере на братска трапеза, наричана по инерция „курбан”? Нямаме ли право да имаме духовен пастир, който да го е грижа и за нашите души, да споделя и нашите болки и радости, да се старае да ни разбира и да ни помага духовно, а не да прекарва времето си основно във фейсбук и да рони крокодилски сълзи за гладуващите сомалийчета и продължаващите горещини на южния полюс, от които пингвините много се потят?!

Отец Рафаил за жалост не потърси собствената си вина за създалото се напрежение. Изглежда в неговото високообразовано съзнание думата „самоукорение” е изтласкана в някаква много дълбока мозъчна гънка и затова реши веднага да вземе на въоръжение лъжата.

1. Той лъже, че двете сгради са опасни и подлежат на събаряне. Това не е вярно и няма такова предписание – всеки може да направи справка в община Перник. И на двете сгради са пострадали комините, оттам и покривите, а всичко останало се руши единствено поради бездействието на игумена.

2. Лъже, и то пред лицата на хората, пред камери и пред цяла България, че сградите се използват за складове. Има достатъчно направени и публикувани снимки и видеоматериали. Складове на стотици неизмити съдове, кучешки изпражнения, всевъзможни боклуци и празни бутилки от уиски и водка ли?!

3. Внушава лъжата, че “определени лица” от община Перник имат финансов интерес от ремонта. Това не е така, защото дори не е стартирана обществена поръчка за изразходването на тези средства. Тъй като именно той не предоставя необходимите документи за обявяването и. Не е коректно да се предпоставя опорочеността на конкурс, който още не се е състоял.

4. Тиражира лъжата, че е направил параклис. Това е нагла манипулация, защото такъв няма! Пригодена за богослужение е една от реставрираните от дарители стаи на бившето килийно училище, което сега е превърнато в дом на монаха, църква и приемна за гости едновременно.

Отец Рафаил е превърнал нашия манастир в „хранилка”! Съзнателно и кощунствено го държи в този окаян вид, за да лови като тарантула в паяжина нищо неподозиращи и неинформирани дарители. Аз съм не просто убеден, аз знам, че неизбежната ревизия – независимо дали Софийска митрополия ще реагира положително на нашия сигнал, ще разкрие потресаващи факти за финансови злоупотреби!

Жалкото е, че тогава никой от неговите виртуални поддръжници няма да каже поне едно „простете” на прогонените и оставени без свой духовен дом кладничани!"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdqdx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник