Мобилно меню

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (42 Votes)
000.jpg„Един от най-интересните манастири в България, девическият „Въведение Богородично" в Казанлък тъне в разруха. От близо три години е паднала стената на една от сградите, но нищо не се прави за възстановяването й, алармира общинската съветничка от ГЕРБ арх. Теменужка Папазова.”

Провокирани от това изявление, медиите запретнаха ръкави и публикуваха редица статии, без да дойдат на „мястото на събитието” и да установят какъв е проблемът в действителност.

А проблемът е следният: в част от прилежащата към манастира стопанска база (бивш тъкачен цех за богослужебни одежди) беше пусната под наем фирма, произвеждаща и търгуваща с декоративни растения. Вследствие на употребата от наемателя на дъждовални инсталации кирпичената стена на една от стопанските постройки се овлажни и рухна през нощта на 7 август 2008 г. След този инцидент между манастира и наемателя се води съдебен спор. Нашата надежда е, че в края на краищата виновният за нанесените щети ще възстанови рухналата сграда.

Далеч от истината са твърденията в медиите, че след рухването на сградата казанлъшки миряни са започнали акция за набирането на средства, но ние от ръководството на манастира не сме проявили интерес към инициативата. Лъжа е, че сме търсили подкрепата на частни фирми за решаването на този проблем. Самоцелни са и опитите на журналистите по традиция да „уличат” в незаинтересованост да помогне Старозагорска митрополия. Митрополит Галактион е запознат и следи развитието на съдебния спор.

Всъщност действителните проблеми на Светата обител в Казанлък са други. Те са общи за духовния живот в цялата страна и са свързани с оскъдняването на вярата в България; оттам и с намаляването на желаещите да се посветят на монашеския подвиг. Поради тази причина българските манастири прогресивно обезлюдяват и западат, докато във всички останали православни страни монашеството (което е мерило за духовността на нациите) е в подем. В Румъния, Гърция, Сърбия и Русия във всеки манастир се подвизават по 80-100 монаси или монахини, докато у нас те се броят на пръстите на едната ръка. Това е показателно и за моралния и духовен упадък на българската нация...

Действителен проблем за казанлъшката Света обител е и липсата на средства за ремонт на храма и на жилищните помещения, чиито покриви текат. Наскоро строителна фирма ни даде оферта за основен ремонт на покривните конструкции на стойност 317 000 лв. – фантастична за нас сума, която няма как да си позволим. Вследствие на молбите ни за помощ от Дирекцията по вероизповеданията към МС ни преведоха /само/ 2000 лв., с които ще се опитаме да възстановим рушащата се фасада на храма.

И така, скъпи в Господа братя и сестри, нека бъдем по-близо един до друг. Защото това, което от разстояние изглежда едно, се оказва, че е нещо друго, когато го погледнеш по-отблизо. Така ще бъдем верни на истината и на Истината, която е Христос.

Бог да ви благослови!

С уважение:

Епифания, игумения на казанлъшкия манастир „Въведение Богородично”
Ставрофорен иконом Петко Мотев, архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия      

Статията "Руши се Девическият манастир в Казанлък" може да прочетете в мониторинга на Двери тук. След публикуването й в Двери тя бе разпространена от много руски медии.
Реакцията на регионалното издание "5 минути",  автор на материала, може да прочетете тук

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqwfc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики