Мобилно меню

4.7872340425532 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (94 Votes)
1_80.jpgТъкмо се чудех през тоя пост, какво ли ще ни се изтърси върху бедните глави, и то взе, че се изтърси. Щото, когато няма какво друго, почват едни пререкания между тоя и оня православен сайт, между тоя и оня богословски авторитет, щото то не може хептен без никакви дрязги да останем, нали така? У нас обърквацията е пълна. Много от нас, миряните, не си харесваме пастирите. Пастирите пък ни казват: "Ще търпите, щото трябва търпение и послушание!" И са прави. И ни обвиняват в многоумност, прекалено мъдруване и интелигентстване, вместо да бъдем едни кротки овчици в повереното им стадо. Двама свещеници са ми казвали да не пиша тук. Един по-близък и един дето само ми е познат. Имаха различни мотиви да ме съветват така, но това сега няма значение. Важното е, че днес си имаме нова дъвка (между другото, не е нужно твоят изповедник да има по-висок коефициент на интелигентност от теб, за да му се изповядаш. Достатъчно е да има сърце).

Много объркано започва това изложение. Не трябваше толкова да го усложнявам. Но такава е  тенденцията, светът се усложнява. Вселената се разширява. Чакаме Второто пришествие. А по-просто казано, излязла е една добра и изобличителна книга за два образа, по които голям процент от сънародниците ми милее. Поне според някакви стъкмистики. В действителност повечето хора са в неведение за същността на явленията. И само преповтарят чуто и прочетено за тия два образа. Тази книга отдавна трябваше да излезе. Досега не съм прочел достатъчно литература по темата, не се пишеше такава. Хора, които чувствам близки, също имат позитивно отношение към жената от Петрич. За Дънов не. Той е ясен. А на мен и жената от Петрич ми е ясна, с нейните гласове - такива дълбоки и зверски. Но нали я митологизираха още в епохата на Ти Джей, та мит се лесно не оспорва. Митът влиза в народното съзнание и се превръща в традиция. Я някой да оспори цялостно езичеството с неговите кукери, нестинари, олелии, тричания на невинни кучета, пеперуди и богини-майки от тракийски времена. Ще оспори, ама друг път. Нямат изтръгване тези неща. И жената от Петрич се нареди сред тях. Вкамени се там сред редиците им и с една анатема не се разбива тоя камък. И Дънов и той е сред тях, нали правиха някакви измислени класации на личности. Личностите не могат хей-така да се класират. Тоя е повече, оня е по-малко. Не на мене тия, благодаря, не пуша. За мене и оня неизвестния, там край тебе, да, същия, и английската кралица са еднакво ценни. И никакви класации нищо не означават. Ама Дънов бил много популярен. И това е мит. Танцуват си някакви горе у планината, люлеят се нагоре-надолу в бели премени и това е. Кое му е популярното? В нашия вход няма нито един дъновист. Виж, зрители на “Стъклен дом” и турски сапунерки има. И те са личности също.

Боли ги не обикновените граждани на България от изобличенията. Боли ги ония, продължителите на окултизма, Робева, Русев и компания. Те отдавна са в категорията необикновени, самоизграждат и те около себе си митове, белким и те там сред митичните създания се наредят. Робева с нейните изпънати от правилност в мисленето устни и с липсата си на усмивка не знам дали може да бъде симпатична на някого дори просто като човек. И от нейните изпънати безцветни уста думата “народа” направо зловещо звучи. Там е някъде долу “народа”, там е някъде горе тя и тоя народ сега жадно е отворил уста и уши, за да погълне всяка нейна дума като манна. Така си мисли тя. Тоя “народ” много отдавна дори не я забелязва и просто я е отсвирил. Същият “народ” не различава и стила на Русев в съвременната българска живопис. За него може би трябва да се въведе терминът “мъртвопис”. Тези точно двамата ги боли, когато биват изобличавани жената от Петрич и Дънов. И понеже тези двамата заедно с жената от Петрич са обвързани от старите декларации за лоялност един към друг в неприкосновеното тяло на ДС, ясно е, че имат и до ден-днешен в далечния 21 век влияние върху медиите. Щото и медиите и те са на “наши хора”. Коза ностра – наши работи. И започнаха шоуто. Те подскочиха като ужилени и затова се вдигна този шум.

Чакайте, че почнах и аз да чувам гласове. Гласовете на хората, които искат да ме предупредят да внимавам. Абе вие ли ще се бъркате в работите на Русев и Робева, казват ми гласовете, че те носят почетната титла ентелектуалец. Как смеете? И дори двамцата вече са си заплюли местенцата си в българския пан... щях да напиша “пандемониум”. А на тях пантеони им дай. Пак се забърквам, дето не трябва, понеже нали не съм силен колкото тях... Обаче и Русев, и Робева забравят в деменцията си, че вече не е куманизъм и те отдавна не могат да насаждат правилното си мнение в неориентираните глави на “народа”.

Да, хубаво защитава позицията си Йеромонах Висарион. Спокойно и начетено. Така се прави. И той, и останалите църковници трябва да знаят, че срещу себе си нямат “народа”, срещу себе си имат ония от ДС. Те са зли, всемогъщи, опасни, безскрупулни, нахални, горди, страшни. “Народа” се е наситил на Робева и Русев. “Народа” просто стои и гледа сега. Даже и позиция не заема. Както гледа сериалите.

Но в сериалите “ДС срещу Истината” заблудите са много, хватките са коварни, и е необходимо много да се внимава. В крайна сметка ще стане, каквото има да става. Що ли ми трябваше да се намесвам и то точно сега? Нали и без това ме съветваха да не пиша повече за Двери. Ама слабост ми е още от началото преди толкова години. Тук си говоря с хората нормално. Искам да ми е нормално. Обществото, с което общувам, да е нормално. Общество, в което още е останало чувство за хумор. Общество, което не се страхува да нарече черното черно, не се страхува и да попита Робева и Русев, знаят ли какво е християнство, не са ли ги учили там в ДС на комунистическите принципи, че религията е опиум за народите и къде в тая картинка вписват жената от Петрич и Дънов, тази жена от Петрич била ли е свързана с ДС, тоест ДС демонична организация ли е... и много още въпроси, чиито отговори знаем.

Между другото, за финал, четох преди време и говорих с един приятел по темата – тия в белите премени, танцуващите с вълци по баирите, получавали разни умения да “виждат”, във врачки се превръщали много от тях, съвсем на магии го избивали, и това ли е божествен дар според ДС и ДС притежава ли такива провиденчески таланти и функции? Благодаря за отговора предварително, другари. Ех, що не се върне времето на Ти Джей, щяхме да ви научим ние вас така ли се говори!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3kq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики