Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
album2.jpg Вече няколко години на гръцкия музикален пазар се въртят четири хитови албума – “Научих се свободен да живея” (2000), “S.O.S.” (2001), “Наблизо” (2002) и “Светът се променя” (2003). Авторите – 12 православни монаси от манастир в гръцката област Фокида. Техни са текстовете, музиката, аранжиментът, а името на групата – “Свободни”. С перфектното си оформление, клипове и звучене албумите се превърнаха в едни от най-търсените в Гърция, където пазарът на музика, както знаем, е пренаситен, а хората придирчиви към това, какво ще слушат в работното и свободното си време. Защото в южната ни съседка музиката е навсякъде и най-вече в душите на хората.
Gerontas.jpg Игумен на манастира е архим. Нектариос Мулатсиотис, около 50 годишен, дълги години работил в мисионерските структури на Гръцката църква. Негово дело са две монашески обители във Фокида – мъжката, на която е игумен, е посветена на двама светци: св. Августин Ипонски и св. Серафим Саровски, и един женски манастир, посветен на св. Нектарий със 17 монахини. Двата манастира изграждат забележителни младежки лагери, където всяка година активно летуват 250 младежи от всички възрастови групи, включително и студенти. Всички те намират общ език с братята – около трапезите, на игрищата, в храма...
 
Инициативата на монасите преди 5 години да издадат музикален албум предизвика истински фурор в гръцкото общество. В църковните среди посрещнаха новата мисионерска проява на братството като екстравагантност и това автоматично им отреди място “в периферията” на църковната общност. Архим. Нектариос, обаче, защити своите монаси и те не се отказаха от дейността си – продължиха да радват хилядите си почитатели с нови песни. Много от текстовете им са със социално съдържание или пък правят дълбок психологически разрез на сложния и объркан свят на днешния човек. Не по-малко въздействащи са клиповете на “Свободните монаси” (freemonks), както ги наричат почитателите им. Златният човек-идол от клипа към втория албум S.O.S. сеeleftheroi.jpg превърна в един от символите на музикалната 2001 г. Братята считат за голям успех текстове с дълбоко християнско съдържание да звучат от всички радиостанции в страната и дори извън нея, при това на високо музикално ниво, да се пеят от хората и да са любими на младежта.

Този втори албум излезе въпреки забраната на Синода на Гръцката църква, която бе издадена след успеха на първия албум “Научих се свободен да живея”. Нещо повече – архим. Нектариос промени статута на мъжкия манастир “Св. Августин и св. Серафим Саровски” от манастир в обикновено монашеско братство, което им даде по-голяма независимост от местната църковна администрация съгласно гръцкия устав. 

Panteleimon1.jpg Изпълнител на песните, както и автор на тектовете, е отец Пантелеймон, който е пастир в манастира. Казва, че за своите текстове се вдъхновява от проповедите на стареца си и не счита, че прави нещо изключително. Защото “дарбите и талантите на хората са от Бога, нашия Създател”. О. Пантелеймон самоpantelehmon.jpg използва своя дар, за да отваря пътека за общуване между хората и Църквата, но и да провокира, доколкото е възможно, революция в съвестта и сърцата на младите (и не само). Вярва, че лекарството за отровените човешки взаимоотношения са любовта и търпението. От светоотеческите книги и молитвата черпи своите сили за ежедневния си монашески подвиг.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8uy8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики