Мобилно меню

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)

816За втора поредна година се организира просвèтен курс, запознаващ с основите на християнската вяра, предназначен за нашите сънародници в чужбина.

Темата през тази година е „Тайнствата на Църквата“. Курсът се организира с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и ще се провежда онлайн два пъти месечно.

През изминалата година се включиха близо 40 участници, предимно от Германия, но също от Испания, Великобритания и други европейски държави. В рамките на 20 беседи те се запознаха с основните понятия в християнството от православна перспектива – църква, човек и Богочовек, грях и грехопадение, благодат и спасение. Идеята за курса възникна по време на ковид-пандемията, когато повечето от катехизаторските курсове се провеждаха онлайн. Това даде възможност и на наши сънародници в чужбина да се включат към просветните инициативи на енории в София. След края на пандемията те пожелаха да продължат с тази форма на църковно ограмотяване.

Участниците в курса през тази година ще разберат какво е църковното значение на думата „тайнство“, колко на брой тайнства има в Православната църква, има ли „важни“ и „второстепенни“ тайнства, какви са разликите между православното, римокатолическото и протестантско разбиране за тях и много други.

Особено внимание ще бъде отделено на божествената Литургия. Защо я наричаме Евхаристия или Благодарение, как възниква, колко литургии има, какви са нейните части. Какво означава „литургията след литургията“ в живота на християнина.

Лекциите води д-р Златина Каравълчева.

Беседите ще се провеждат онлайн два пъти месечно, в неделя, в платформата zoom. Продължителност: 60 минути, с възможност за дискусия. Курсът е безплатен.

Първата беседа ще бъде на 22 октомври, неделя, от 18 ч. западноевропейско време (19 ч. българско).

За въпроси и записвания пишете на e-mail: zlatinakaravaltcheva@gmail.com.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwqpk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин