Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Svetogorecat CoversИзлезе от печат книгата на светогорския монах Салатиил (Филипов) Светогорецът. Това е повест, която разказва за образа на съвършения духовен старец. Светогорецът – това е духовният отец, за когото копнее всеки християнин, тръгнал по пътя на спасението. Той ще ни дари с любов, ще ни научи, утеши, укрепи, ще ни направи силни и спокойни. И ще ни научи на най-важния урок – да търсим и преборим антихриста първо в себе си. Накрая ще ни остави в завещание най-силното оръжие – покайната Иисусова молитва.

Повестта е изградена около преданието за „невидимите аскети“ на Света гора, които живеят в краен аскетизъм, далеч от хорските очи.

„Невидими, т. е. неизвестни за хората от този свят, те са главно заради това, че самият свят не иска да ги знае, не иска да познава такъв начин на живот, вътрешно му се противи. Светът гледа на външното, а невидимите живеят вътрешно. Светът цени всичко, което може да се пипне, види, почувства и използва: имущество, богатство, украшения, модни дрехи, техника, автомобили, самолети. Невидимите ценят това, което не можеш да видиш с очите, не можеш да го купиш и да го сложиш в банка: доброта, кроткост, смирение, вяра, милосърдие, жертвеност, търпение, надежда, състрадание и любов“.

Монах Салатиил (Филипов) е роден през 1969 г. в Москва. На двадесет и две годишна възраст постъпва във Валаамския манастир, където е постриган за монах. Дълги години е работил в издателство и е преподавал в семинарията в Джорданвил, САЩ. От 2010 г. живее на Атон.

Творчеството му не се изчерпва с художествената проза. Той е автор и на богословски трудове, поезия, дневници и филми. Сред творбите му са трилогията Началникът на тишината, Ангелите винаги идват, И.Н.Ц.И., които, както и настоящата книга, са написани в стил „повест-притча“.

Книгата може да бъде поръчана от онлайн книжарница „Librum“ тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkwr6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий