Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Basilique Saint Marc Venise 1920x1441Поклонническо пътуване до християнските светини на Венеция и Равена ще се проведе от 30 септември до 3 октомври. Участниците ще могат да се поклонят на мощите на св. апостол и евангелист Марк, които се съхраняват от 9 в. във Венеция, както и на един от отците на православното монашество – преп. Павел Тивейски (228-341 г.). Във Венеция се съхраняват и мощите на св. Теодор, които до 13 в. са били в Несебър. В програмата са включени катедралата „Сан Марко“, „Св. Богородица с лилиите“, която е една от най-древните в града, „Св. Юлиян“ (9 в.) и др.

В Равена поклонниците ще могат да видят едни от най-красивите ранни византийски мозайки, съхранили се от унищожителния за църковното изкуство иконоборчески период. Ще бъдат посетени базиликите „Св. Виталий“, „Св. Аполинарий“, баптистериите на православните и на арианите от 5 в. и мн. др.

Пътуването е организирано от Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ на Софийска митрополия. То е четиридневно, с три нощувки в Падуа. Водач и лектор е историкът гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от БФ на СУ, а придружаващ групата духовник – прот. Лъчезар Попов от храм „Света Софѝя“.

За повече информация – тук.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cwqa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник