Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Във времето на надпреварата в строителството на нови храмове, параклиси и всякакви православни светини, увековечаващи ктиторската щедрост на новобогаташите, един млад човек пътува с камера и фотоапарат из България, но не да заснеме новопостроените духовни паметници, а да документира нашата безотговорност и нехайство към миналото.

По този повод фондация “2000 години Рождество Христово” съвместно с дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет организира изложба от фотографии на православни храмове и  манастири в страната, застрашени от срутване. Целта на изложбата е да запознае обществеността с критичното състояние на големия брой полусрутени храмове, повечето от които са паметници на културата.

Изложбата ще бъде открита на 23 ноември от 15.00 в сградата на Богословския факултет и ще продължи до 8 декември.

Снимките са дело на фотографа Светлозар Стоянов, ученик във ІІ паралелен курс на Софийската духовна семинария.

Мечтата на този млад човек е запуснатите и изоставени храмове не само да бъдат възстановени, но и да се възкресят като духовни центрове, където да търсят успокоение и опора все повече млади хора.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k6pf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит