Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
От 26 до 29 май в Русе ще се състои Международна православна богословска конференция на тема "Църквата и съвременното общество", която ще има за цел да сподели и направи достояние на обществеността опита на Православната Църква в осмислянето на нейното присъствие в живота на съвременния свят.

Конференцията се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква и се организира съвместно от Русенска митрополия и фондация "Покров Богородичен".

Църквата днес е притисната от две култури: от културата на традицията и от културта на (пост)модерността. Те са нейното предизвикателство и изкушение и представляват еднаква опасност за нея.
В културата на традицията всичко, което съществува, включително и вярата, черпи своята сила от миналото. Всичко в миналото е добро, а настоящето е лошо.

В противоположност на нея, (пост)модерната култура се показва като непрестанна промяна, постоянна новост и пълно скъсване с миналото. Постоянно се изисква от Църквата осъвременяване и модернизация.

БПЦ също се опитва да открие своето място в съвременния свят между традицията и постмодерността, но тя не може да стори това в пълнота, ако не  общува пълноценно с другите православни църкви и с българското общество, в което тя изпълнява мисията си. От друга страна, обществото има очаквания от Църквата, каквито тя не носи в своята природа. Църквата живее в този свят, но не е от този свят. Тази истина, обаче, остава неразбрана поради две основни причини: първо, защото, гледайки от позиция на светскостта,  обществото не намира достатъчен мотив да достигне до Църквата и нейната същност и второ, защото Църквата от своя страна, не намира достатъчно оптимален начин да експонира своята мисия.

От друга страна, възможностите за вътрешно-църковен диалог също се нуждаят от  обогатяване и разширяване, както и възможностите за по-интензивен диалог на Църквата с медиите и обществените институции - тема, обсъждана по време на конференцията “Сътрудничеството  между Църквата и медиите”, организирана от Софийската Духовна Семинария “Св. Иван Рилски” и фондация “Покров Богородичен” през октомври 2004 г., в която участваха и представители от Русе.

В Русенска епархия в последно време се наблюдава засилен интерес към Църквата, особено от страна на младите хора. От няколко години вследствие на поредица беседи, дискусии и с помощта на двете нови издателства ОМОФОР и ПРАКСИС, както и на Атонския манастир ЗОГРАФ, които предлагат задълбочена църковна литература, в Русе се формира богословско отношение към много важни за живота в Църквата теми като напр.: Църква, Евхаристия, енория и енорийски живот, диаконична работа и пр.

В същото време сред християните битува традиционализъм, формализъм и ритуализъм, на които се държи като на чист извор на православната традиция. Това поражда индивидуализъм, разделение, разногласия и съблазън за обществото, поради което то не достига до истинския опит и живот в Църквата.

Задълбоченото обсъждане на тези теми и проблеми, които касаят не само църковния живот в Русенска епархия, но и БПЦ, както и Православието в целия модерен свят, с участието на архиереи, богослови, както и на авторитетни представители на други поместни църкви ще помогне на християните да доосмислят своя живот в Църквата и да се ориентират към светоотеческата традиция. Вече започнат, този диалог ще  сподели и популяризира опита на Православната църква и ще разкрие нейното присъствие в съвременния свят

Всичко това ще привлече вниманието на обществеността както в Русе, така и в България към живота на Църквата и нейното място в съвременното общество. Международното участие ще потвърди съпричастността на другите православни поместни Църкви, както и на обществата, в които те служат, с това, което се случва  в България.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата