Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В шествието ще участват учителите и учениците на Софийската духовна семинария. Те ще носят знамената на семинарията и националния флаг, икони, рапиди и хоругви, както и всеки ученик ще държи в ръцете си по една старопечатна книга.

Шествието ще тръгне от семинарията в 9.00 ч. и ще се отправи към катедралния храм „Св. Александър Невски”, където в 9.30 ч. ще бъде отслужена празнична св. Литургия. След нея отново с литийно шествие всички ще отидат пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред националната библиотека, където ще се извърши водосвет. Семинаристите ще положат цветен гирлянд и ще изпеят тропара на равноапостолните братя Кирил и Методий, както и други празнични песни.

Подобни литийни шествия семинарията провежда няколко пъти в годината – на 14 септември (Кръстовден), на 3 март и на църковни празнични случаи (например на посещения на патриарси или когато участват в тържествени литургии в централните храмове на София).

От дълбока древност литийните шествия се свързват с богослуженията на църквата. Такива са се извършвали във Византия и другите християнски страни обикновено извън храма по време на обществени бедствия и са се свързвали с молебени и кръстни шествия.

За повече информация: Божидар Маринов, секретар на семинарията – тел/факс 02/8680144, e-mail:seminaria@abv.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cyy9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж