Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
glojene.jpgИзлезе нова, допълнена карта на българските манастири, предназначена за български и чужди туристи. Изданието е на фондация "Корона и кръст". Идеята датира още от 1992 г., когато излиза първата такава карта, и оттогава досега поради големия интерес претърпява три преработени варианта. Последното издание е луксозно и още корицата му грабва със снимката на прекрасната църква "Св. Георги Победоносец” на Гложенския манастир. Картата предлага опис на български и английски език на включените манастири: в коя епархия, девически или мъжки, действащи или не. Отбелязани са и техните храмови празници, както и годината на създаването им.


Още за българските манастири и за новото трето издание на картата “Български манастири” научаваме от председателя на фондация “Корона и кръст” Стефан Савов: “Изданието е нашата гордост. Отбелязали сме най-големия брой манастири, който е събиран като база данни в България. В картата фигурират 238 манастира. В това издание сме включили и всичките 27 католически манастири у нас."

Още през вековете областта около София е била известна като Софийската Мала Света гора. Може би една трета от всички манастири в България се намират в Софийската епархия. Сред тези прекрасни духовни обители са Кремиковският, Сеславският, Драгалевският манастири и пр.

И нещо ново. За първи път в картата са включени и католически манастири. Те са интересни както за българските, така и за чуждестранните туристи, тъй като досега не са включвани в опознавателните маршрути. “За православна страна като България броят на католическите манастири е доста голям - 27,- казва Стефан Савов. - Този факт говори за равнището на религиозните свободи по нашите земи. Тези манастири се намират предимно в области, където е концентрирано населението, изповядващо католицизма - областта около Пловдив, района на град Раковски /Южна България/, по поречието на река Дунав, Никопол, Белене /Северна България/, а също и в София. Характерно за католическите манастири е, че те са в самите населени места. Повечето са строени през ХХ век, след Освобождението от османско владичество, когато българите вече не е трябвало да се защитават от нашествениците и да бягат в планините.

”Един от основните въпроси, стоящ пред Българската православна църква, както и пред българските културни институции, е съхранението и реставрацията на тези свети обители, пазители на българщината през вековете. На картата могат да се видят около 70 недействащи манастира. Голяма част от тях са разбити и разграбени. Значителни усилия трябва да бъдат направени за тяхното реставриране и опазване. “Разчитаме на благотворителността и на дарителството, а също и на програми по линия на ЕС - казва Стефан Савов и дава пример: през миналата година по спечелен проект от Национален фонд “Култура” е извършена реставрацията на част от храма “Успение Богородично” на едноименния манастир от групата манастири от XVII век в с. Арбанаси.

“Разбира се, нужни са още средства, за да бъде върнат красивият облик на тези български старини” – допълва Стефан Савов. “Корона и кръст” предлага и други издания, свързани с българското православие, като “Калугерска кухня” и Пътеводител “Православна София”. Фондацията е и една от структурите в България, специализирана в сферата на религиозния туризъм. Неин туристически продукт е поклонническото пътуване “Черноморски апостолски маршрути на Св. Андрей”, което се радва на голям интерес както от българските, така и от чуждите пътешественици.

Радио България

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/apq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари