Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (55 Votes)

СУНа 27 и 28 октомври в Ректората на Софийския университет се провежда международна научна конференция, посветена на Зографската библиотека и архив. Водещи учени слависти, византинисти и палеографи от България и чужбина обсъждат изследователските подходи при издаването, описването и дигитализацията на богатия архив на Зографската св. обител, който по брой на запазените ръкописи заема шесто място сред светогорските манастири.

Конференцията се организира по проект „Зографски дигитален архив“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в рамките на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“. Обявено беше подписването на споразумение за десет години между Софийския университет и Зографския манастир с цел популяризиране на книжовното богатство на св. обител.

СУ1Йерод. Атанасий, библиотекар на Зографската св. обител, изнесе встъпителен доклад на тема „Евангелието като извор на вдъхновение за работа в научен екип“, в който разкри принципите, по които учените от различни области следва да си сътрудничат за постигането на поставените цели, водени от чувството за общност, споделена отговорност и морал в изследванията и описването на научните резултати. Изследователи от Русия – Марина Крутова и Жана Левшина – запознаха участниците с ръкописи от Зографската св. обител, които се съхраняват в ръкописния отдел на Руската държавна библиотека. Пьотр Жгун и Вера Подковырова говориха за ръкописите на преп. Паисий Величковски и неговата школа в библиотеката на Зографския манастир. Генчо Банев разказа за зографските византийски и средновековни славянски документи в контекста на атонското документално наследство, а Димитър Пеев запозна присъстващите с палеографските проблеми при разчитането на Молдовлахийскиия славянски архив на Зографския манастир. Свои доклади изнесоха учени от Румъния (Petronel Zahariuc) и Великобритания (Ralph Cleminson). На кръгла маса в края на деня специалистите обсъдиха Зографския царски поменик. Председатели на работните сесии в първия ден на конференцията бяха Климентина Иванова, Иван Добрев, Доротей Гетов, Светлана Куюмджиева, Аделина Ангушева и Антоанета Граберг.

Днес конференцията продължава с обсъждания върху Зографския документален архив от Османския период, Възраждането и 20 в.

Снимки: Софийски университет


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uakp8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum