Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

СУНа 27 и 28 октомври в Софийския университет се провежда международна научна конференция, посветена на Зографската библиотека и архив. Водещи учени слависти, византинисти и палеографи от България и чужбина обсъждат изследователските подходи при изданието, описанието и дигитализацията на богатия архив на Зографската св. обител, който по брой на запазените ръкописи заема шесто място сред светогорските манастири.

Конференцията се организира по проект "Зографски дигитален архив" в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“. Беше обявено подписването на споразумение за десет години между Софийския университет и Зографския манастир с цел популяризиране на книжовното богатство на светата обител.

СУ1Йеродякон Атанасий, библиотекар на Зографската св. обител, изнесе встъпителен доклад на тема „Евангелието като извор на вдъхновение за работа в научен екип“, в който разкри принципите, по които учените от различни области следва да си сътрудничат за постигането на поставените цели, водени от чувството за общност, споделена отговорност и морал в изследванията и описването на научните резултати. Изследователи от Русия – Марина Крутова и Жана Левшина – запознаха участниците с ръкописи от Зографската св. обител, които се съхраняват в ръкописния отдел на Руската държавна библиотека. Пьотр Жгун и Вера Подковырова говориха за ръкописите на преп. Паисий Величковски и неговата школа в библиотеката на Зографския манастир. Генчо Банев разказа за зографските византийски и средновековни славянски документи в контекста на атонското документално наследство, а Димитър Пеев запозна присъстващите с палеографските проблеми при разчитането на Молдовлахийскиия славянски архив на Зографския манастир. Свои доклади изнесоха учени от Румъния (Petronel Zahariuc) и Великобритания (Ralph Cleminson). На кръгла маса в края на деня специалистите обсъдиха Зографския царски поменик. Председатели на работните сесии в първия ден на конференцията бяха Климентина Иванова, Иван Добрев, Доротей Гетов, Светлана Куюмджиева, Аделина Ангушева и Антоанета Граберг.

Днес конференцията продължава с обсъждания върху Зографския документален архив от Османския период, Възраждането и 20 век.

Снимки: Софийски университет


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uakp8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.