Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
BuchhAussen1.jpgМанастирът „Света Троица” е първият и засега единствен немски православен манастир. Той се намира в резервата Зьолинг-Фьоглер, във Везербергланд, сред очарователна хълмиста местност, близо до Боденвердер -  Буххаген, Долна Саксония.
Манастирът се обитава от малка монашеска общност, която претендира да е образец на "немско православно монашество".
Строителството на манастира започва през 1990 г. и приключва през 1994 г.

Основателят на манастира е игумен Йоханес. Той се запознава с Православието през 70-те години като студент по музика и история на религиите в Берлин. По-късно приема монашество на Света Гора, но се връща в Германия и се стреми да разпространява монашеските добродетели в една традиционно протестантска среда. Като професионален музикант архим. Йоханес създава нов стил на православното църковно пеене - смесица от източноправославно и западно-григорианско пеене. То се изпълнява само в този манастир. Във връзка с богослужебния си живот монасите превеждат литургичните текстове и песнопения на немски език. В манастира се организират семинари и беседи на православна тематика. По предварителна договорка съществува възможност за гостуване, участие и помощ в общата работа в манастира.

Немският православен манастир "Света Троица" след основаването си не е бил приет в юрисдикцията на гръцката епархия за Германия (към Цариградската патриаршия) и тогава потърсил подчинение на юрисдикцията на Българската патриаршия в лицето на нейната Западно- и Средноевропейска Епархия.  

Интернет адресът на манастира е  http://www.orthodox.de/idx03.htm

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/4uw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски