Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Кратки жития на светците, празнувани в периода 24-31 май

23 май

Преподобни Михаил, епископ Синадски
. От ранна младост се посветил на Бога и съвсем млад е избран за Синадски епископ. Участвал в VІ Вселенски събор през 787 г. По време на управлението на иконоборческия император Лъв Арменец е отстранен от епископската катедра и изпратен на заточение, заради почитане на св. икони. Починал в изгнание през 818 г.

24 май
Simeon.jpg Преподобни Симеон Стълпник, Дивногорец
е наречен така понеже се подвизавал на висок стълб-кула в планината Дивна. От ранно детство той е ученик на св. Йоан Стълпник. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на Свещ. Писание. Заради дара му на прозорливост и духовна мъдрост при стълба на св. Сиомен се събирали много хора, които идвали при него за съвет и наставления.

25 май
Predtecha.jpg Трето намиране  на главата на св. Йоан Кръстител

След убийството на св. Йоан Кръстител учениците му погребали тялото му, а главата му била скрита в земята в имението на Ирод. След години това имение било купено от християнин, който искал да построи там църква. При копаенето на основите била намерена главата на св. Йоан. Това е първото й намиране.
Този християнин преди смъртта си скрил главата на светеца на същото място и тя била намерена през ІV в. от монаси, дошли на поклонение в Йерусалим. Това било второто й намиране.
Монасите искали да отнесат главата на Предтеча в родината си и по пътя я дали на един грънчар да я носи вместо тях. Той обаче я отнесъл в къщи, а по-късно я скрил в земята близо до дома си. След време на това място е издигнат манастир. През V в. в същата тази обител станало третото намиране на главата на св. Йоан. Тя  била пренесена в Халкидон, а по-късно в Цариград.

26 май
Karp.jpg Св. апостол Карп
се числи към 70-те апостоли на Иисус Христос. Той бил сътрудник на св. ап. Павел. Карп бил епископ на македонския град Бер. Проповядвал Евангелието и на о. Крит. Той претърпял много страдания за Христовото име и бил убит от настроени срещу християнството евреи.

Georgii_new_new.jpgСв. мъченик Георги Софийски най-нови е роден в София. Младият Георги не се съгласил да приеме исляма. Затова бил мъчен и убит от турците на 26 май 1530 г. Погребан е в църквата “Св. Георги Победоносец”. Днес мощите на светеца са в неизвестност.

27 май

Св. свещеномъченик Терапонт, епископ Сардийски
заради разпространяването на християнското учение бил мъчен и убит от римляните. Посечен е с меч на 27 май 259 г.


Свещеномъченик Терапонт Сердикийски бил презвитер  в Сердика (София). Заради проповядване на Христовата вяра е мъчен и убит край София. Според преданието на мястото на мъченическата му смърт пораснал голям дъб, при който ставали изцеления. Днес част от този дъб се съхранява в столичната църква  “Св. Петка”, където всяка година се чества паметта на мъченика на 27 май.

28 май
Преподобни Никита, епископ Халкидонски полагал много големи грижи за своето паство. По време на иконоборческия период той смело защитавал св. икони и православното учение за тях. Заради това е изпратен на заточение, където умира.

Преподобни Софроний Български (Софийски) бил енорийски свещеник в едно софийско село. След смъртта на жена си приел монашество и се поселил в манастир близо до Русе. След смъртта му открили нетленните му и благоуханни мощи. Св. Софроний живял вероятно в края на ХV и нач. ХVІ в.

29 май
Св. преподобномъченица Теодосия била родена в Цариград. От малка е отгледана и възпитана в манастир. Голямото си наследство употребила за украса на храмове и подпомагане на бедните. Пострадала мъченически заради защита на св. икони през 730 г.

30 май
Isakii.jpgПреподобни Исаакий Далматски се подвизавал в източната пустиня. Разпространението на арианската ерес го принудила да отиде в Цариград и да се опита да вразуми император Валент, привърженик на арианството да спре гонението срещу православните. Светецът предсказал на императора, че няма да се върне жив от войната с готите ако не прекрати преследването на православните.Валент останал непоколебим и загинал.
С идването на власт на Теодосий Велики се върнал и мира в Църквата. Преп. Исаакий построил манастир край Цариград. Починал в дълбока старост през 380 г.

31 май
Св. апостол Ерм
е един от 70-те апостоли на Иисус Христос. Бил е епископ на гр. Филипопол (Пловдив). Завършил мъченически живота си. Написал е книгата “Пастир”.

Св. мъченик Ермий живял през ІІ в. Той бил римски войник. Заради християнската си вяра не се съгласил да принесе жертва а римските богове. Бил подложен на мъчения и накрая обезглавен.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3udc 

Разпространяване на статията: