Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Кратки жития на светците, празнувани в периода 1-8 май.

2 май
Boris.jpg
Св. цар Борис-Михаил
Подвигът на св. цар Борис-Михаил (852 – 889г.) е равноапостолен заради покръстването на българския народ и учредяването на Българската църква. Като се основал на делото на св. братя Кирил и Методий, св. цар Борис утвърдил славянския език в богословието и богослужението. В края на живота си той приема монашество в манастир близо до столицата Преслав.


Athanasi.jpgСв. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски (295 – 373 г.) е един от главните участници  в  изобличаването на арианската ерес и създаването на Никео-Цариградския символ на вярата по време на Първия вселенски събор. Допринася за установяването на канона на книгите на Свещеното Писание. Автор на много богословски трудове.

3 май

Св. мчци Тимотей и Мавра пострадали в 286 г. в Египет по време на гонението при император Диоклетиан. Младите съпрузи били разпънати на кръстове, един срещу друг, заради тяхната твърдост при отстояване истините на православната вяра.

 4 май
Pelagia.jpg
Св. преподобномъченица Пелагия
пострадала в III в. в  град Тарс по време на гонението на император Диоклетиан. Необикновено красивата девойка приела кръщение тайно от родителите си. Като не пожелала да се омъжи за езически княз тя понесла жестоки мъчения, но не се отрекла от християнската вяра. 

 
5 май
Irina_2_1.jpgСв. мчца Ирина
(I – II в.) произхождала от езическо семейство. Тя приела кръщение от ученика на ап. Павел Тимотей и обърнала своите родители в християнството. Св.  Ирина претърпяла много мъчения, обходила разни страни и хиляди езичници повярвали чрез нея. След многогодишни апостолски трудове получила от Бога предизвестие за близката си смърт. Починала в една пещера край Ефес.


6 май
georgi_1.jpgСв. вмчк. Георги Победоносец
(III – IV в.) пострадал в Плестина по време на гонението при император Диоклетиан. Той заемал длъжността военачалник и член на държавния съвет. След като изповядал своята вяра открито, бил подложен на жестоки мъчения и обезглавен. Чрез него повярвали съпругата на императора Александра и много езичници. За показаното мъжество по време на мъченията св. Георги се нарича Победоносец и се счита  покровител на войниците.

Св. праведни Иов живял в Арабия и бил потомък на Авраам. Бог подложил на изпитание Иов, като позволил на дявола да му отнеме всичко, а самият него да порази с тежка проказа. Въпреки големите изпитания, Иов не възроптал против Бога. За тази негова преданост Господ му върнал здравето и силата и преумножил благата му.

 7 май

Св. мчк Акакий пострадал през 303 г. по време на гонението при император Максимиан. Той заемал длъжността стотник, когато изповядал вярата си открито пред военачалника. Бил подложен на жестоки мъчения заради Христовото име, отведен в Тракия и предаден на смърт.

8 май

Bogoslov_1.jpgСв. ап. и ев. Иоан Богослов
Паметта на св. ап. и ев. Иоан Богослов се празнува на 26 септември. На 8 май още от древност в деня на неговата смърт се празнува възпоминание на благодатните чудеса, които ставали при гроба му.Преп. Арсений Велики
(IV в.) е роден в Рим. Надарен с голяма мъдрост той бил повикан от византийския император Теодосий Велики за учител на синовете му. В дълбините на душата си обаче, Арсений силно желаел да послужи на Бога със смирен монашески живот в безмълвие и нищета. Той завършил живота си в Скитската пустиня като прекарал в монашество 55 години. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cyfh 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски