Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (196 Votes)

B0155AСв. Силуан Атонски († 1938 г.), памет на 24 септември

Вечерна

Господи, воззвах (Пс. 140), глас 6:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме! Послушай ме, Господи! Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам; чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва; чуй ме Господи!

Стихири:

Радвай се, сияещо събрание на монасите; осветени отци, побързайте да почетете този, който ви е предшествал в пътя на добродетелта, Силуан Атонски, даден от Бога като пример на постоянство, светлина за всички онези, които следват Христос, за да могат да получат Неговата велика милост.

Радвайте се, народи на земята, защото в тези последни времена се издигна светилник, чрез който Бог осветява всички онези между вас, които са били потопени в униние и в сянката на смъртта; и нашият отец Силуан вика към всички: в мрака на ада не се отчайвайте, но дойдете при светлината – Христос, Който дарява Своята голяма милост на всички хора.

Радвайте се, всички небесни сили, и приветствайте този, който сега възпява с вас хвалата и славата на Бога: Силуан, този обикновен монах от Света гора, който, осветен от Светия Дух, беше даден на нашето време като апостол и пророк, който учи всички хора чрез живота и писанията си, за да могат да следват Христос, който ни дава великата Си милост.

Слава…, същия глас:

Свети отче Силуане, благоуханният мирис на твоите добродетели се лее в Църквата, която те почита днес, и ангелите ликуват на небето, защото любовта ти към Бога те накара да пролееш изобилни сълзи, които днес напояват пустинята на човешките сърца, изгаряни от отчаяние; ти последва Христос и като скъпоценен бисер опази Неговото свято име в сърцето си, а Светият Дух, Който свидетелства наистина за твоето спасение, ти помогна да обичаш всички хора и да пожелаеш те да бъдат спасени; заедно с тебе почитаме и благославяме Пресветата Троица и се молим с усърдие, за да можем ние и всички народи на земята да познаем и почитаме нашия Бог и Господ чрез Светия Дух.

И сега…, Богородичен на гласа (догматик): Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа, и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества; Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.

Вход с кадилница. Свете тихий… Творение на св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.

Прокимен на деня.

Сугуба ектения.

Вечерно славословие:

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Свети, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отец и Син, и Свети Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения 

Стиховни стихири, гл. 5:

Дойдете, всички народи на земята, да почетем с нашите песни този син на Русия, Силуан Атонски, който предприе постническа борба в пламъка на Духа; който почувства, че около него пламти огънят на ада; на когото се разкри любовта на Живия Христос, поради което той се молеше за всички вас да ви бъде дадено от Светия Дух да познаете вашия Господ и Създател, вашия Отец и Бог, Който дарява на света Своя мир и велика милост.

Стих: Скъпа е в очите на Господ смъртта на Неговите светии. (Пс. 115:6)

Сияен стълб на добродетелта си, подвижник от пустинята, спътник на светите монаси, защитник на всички паднали в отчаяние, опора на борещите се с бесовете, силна подкрепа на падналите и тяхно изправяне – укрепи с твоите благоугодни молитви към Христос, нашия Бог, тези, които почитат с любов светото име над всички имена.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господ и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс. 111:1)

Радвай се, преподобни отче, който пребиваваш сред ангелските хорове на небето, тъй като на земята ти наистина беше техен спътник, удостоен със застъпничеството на Божията майка; с телесните си очи ти съзерцаваше живия Христос и тогава, разпален от божествена любов, ти се покори на сияещата благодат на Светия Дух, която те изведе над примките и мрачните бездни по пътя на благословеното блаженство, и преди да вкусиш смъртта, ти видя Божията слава.

Слава…, гл. 8:

Почитаме те, отче наш Силуане, защото ти научи множество монаси, а и ние се научихме да вървим в твоя прав път; благословен си ти в трудовете си за Христос и в победата си над врага; приятелю на ангелите и сподвижниче на светиите във висините, с тях се моли на Христос, нашия Бог, да се спасят душите ни.

И сега…, Богородичен: Безневестная Дево

Безмъжна Дево, която неизказано си заченала по плът Бога, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на твоите молители, Всенепорочна, която даряваш на всички очистване от греховете; като приемеш сега нашите молби, моли да се спасим всички.

Нине отпущаеши (песен на св. Симеон Богоприемец):

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израил (Лука 2:29-32).

Трисвятое

Тропар, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти, затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоята памет, свети отче Силуане; моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

Тропар на св. Текла, глас 4:

Научена от Павловите слова, богоневесто Текла, и утвърдена във вярата от Петър, богопризвана, ти стана първомъченица и първострадалница сред жените, отиде в пламъците като на прохладно място, зверовете се плашеха от тебе, защото беше въоръжена с кръста; затова, всехвална, моли Христос Бог да се спасят душите ни.

Утринна

По октоиха и по минея (за св. Текла). 

Бог Господь, гл. 4 (Пс. 117)

Стих 1: Славете Господ, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

Стих 2: Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

Стих 4: Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господ и е дивно в очите ни.

Тропар, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти, затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоята памет, свети отче Силуане; моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

Седални от октоиха

50 псалом (чете се)

Канон на свети Силуан, гл. 8

Песен 1, ирмос:

Да възпеем Господ, Който преведе своя народ през Червено море, защото Той единствен славно се прослави.

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Без помощ и сълзи как да ти пея, свети отче Силуане, с нечисти устни моята възхвална песен?

С любов ти последва своя Господ и плава по морето, за да стигнеш до Света гора и да се отдадеш на подвижнически трудове.

Там ти изповяда всичките си грехове и се остави на радостта от това, че си опростен, но веднага врагът те нападна.

Богородичен: За да ме спаси по Своята милост Божието Слово пожела в Своята благост да се въплъти в твоята утроба, Дево и майко.

Песен 3, ирмос:

Ти си утвърждение на прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина за омрачените и Тебе възпява моят дух.

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Премахнал от плътта си стрелите на бесовете, ти победоносно устоя на нападенията им, постъпвайки според ръководството на Духа.

Никой никога не се е борил като тебе, обладан от мрачно отчаяние, но светлината на Христос те обгърна.

Със струите на твоите сълзи ти угаси пламъка на страстите и се превърна в река, преливаща от благодатта на Духа.

Богородичен: Под твоят покров не се страхувам, пречиста Дево, от нападението на враговете, окрилен от твоята помощ, накарах техните легиони да бягат.

Малка ектения, възглас: Защото Ти си нашият Бог и на Тебе слава въздаваме…

Кондак на св. Текла, глас 8, подобен: Я́ко нача́тки

Просияла с хубостта на девството, ти се украси с венеца на мъченичеството, прие апостолско дело, дево, защото беше преславна и превърна в роса огнения пламък, а с молитвата си укротияростта на бика, първострадалнице.

Песен 4, ирмос:

Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах Твоите дела и прославих Твоето божество.

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Озарено от пориви на съзерцание и действие, благословени отче, твоето сърце се превърна в чисто обиталище на Духа.

Любовта към твоите братя завладя душата ти, свети отче, и твоето състрадание се разпространи върху цялото творение.

Забравил тази земя, ти издигна духа си към небето, преподобни отче, и понасяшепламъка на въздържаниетокато божествена роса.

Богородичен: Девата роди един от Светата Троица и тази тайна се разкри на чистите по сърце и на тези най-малките.

Песен 5, ирмос:

Бодърстваме от зори и викаме към Тебе, Господи: спаси ни, защото Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем!

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Звезда сред монасите, ти си достигнал върха на смирението, преподобни отче; ти се яви и изля върху душите ни блясъка на твоята чистота.

Наричаме те блажен, преподобни Силуане, защото, като се качи на колесницата на добродетелта, ти достигна най-далечните краища на небето.

Изгорен до пепел от пламтящия въглен на твоето безстрастно сърце, блажени отче, ти преобрази сухото дърво на страстите.

Богородичен: Тебе възпяваме, света Божия майко, която си дева и след като роди; заради света ти наистина роди по плът божественото Слово.

Песен 6, ирмос:

Ще излея молитвата сипред Господ и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и животът ми се приближи до ада, затова се моля като Йона: изведиме от тлението, Боже!

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Отче, води ме към пристанището на спасението, защотоме обгърнаха сивотата на удоволствията и тъмнината на греха; чрез сиянието на Духа излей своята светлина върху цялото ми същество.

Твоята молитва беше уверена: веднага бурята спря, враждебното море утихна, мъката напусна човешките сърца и хората благодариха на Бога за това, което Той дава на грешниците.

Изпълнѝ сърцата на тези, които ти пеят, чрез потока на твоята непрестанна молитва, която ти по неизказана благодат приеот Божията майка, като стана неин верен раб.

Богородичен: Избрана от цяла вечност, ние те признаваме за вместилище на светостта, очистилището, което никой никога не е докосвал, златния свещник, живата трапеза, на която е Хлябът на нашия живот, Дево.

Малка ектения, възглас: Защото Ти си Царят на мира и Спасителят на нашите души и на Тебе слава въздаваме…

Кондак, глас 8:

В земния си живот ти служи на Христос, следвайки Неговите стъпки, а сега на небето гледаш Този, Когото възлюби, и пребъдваш с Него според обещанието; затова, отче Силуане, научи ни на пътя, по който ти вървя.

Икос: Ти съзерцаваше иконата и – о, чудо! – живият Христос застана пред тебе, докато цялото ти същество се изпълни с благодатта на Духа; в Него ти разпозна своя Господ и Спасител и от този миг се устреми да вървиш по Неговите стъпки, а като Го следваше, ти стана за всички народи апостол и пророк, като учиш на надежда и спасение в Христос всички, които следват пътя, по който ти вървя.

Синаксар: В този ден честваме паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла (I в.) и на преподобния наш отец Силуан Атонски († 1938 г.).

Възпоменателен стих:

Следвайки Христос, Когото пазеше в сърцето си, Силуан Атонски спечели победата.

Той беше издигнат на двадесет и четвърти (септември) до небесни висини от Онзи, Който пази всички хора от отчаяние.

Песен 7, ирмос:

Еврейските младежи дръзновено потъпкаха пламъка в пещта и превърнаха огъня в роса, като пееха: Господи Боже наш, благословен си во веки!

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Очистен от петната на страстите, сияещ с блясъка на Духа, ти наистина отиде при нетварната Светлина, блажени отче, в хоровете на подвижниците през вековете.

Заобиколен от пламъците на ада, бушуващи срещу тебе, ти погледна към Господ, Който чу гласа ти, преподобни отче, когато извика: благословен си, Господи Боже наш!

Сияещ в светлина, Христос ти се яви и ти посочи пътя на вечното блаженство, а ти в покаяние извика: благословен си, Господи Боже наш!

Богородичен: Тя е Девата, която великият пророк Исайя посочи чрез Духа и ето, в плътта си тя зачена и роди Бога, на Когото пеем: благословен си, Господи Боже наш!

Песен 8, ирмос:

Халдейският мъчител седемкратно неистово разпали пещта за почитащите Бога, но като ги видя спасени от висшата Сила, той извика към Твореца и Избавителя: младежи, благославяйте! свещеници, възпейте Го! хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Благославяйте Господ, всички Господни дела! В този ден се прославя Силуан, верният раб, който обичаше цялото творение и казваше: дойдете, народи, към познанието на вашия Господ, обичайте Го и Му служете! хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Като държеше ума си в ада, без да се отчайваш*, ти прие помазването на Духа като свежа роса и призоваваш всички човеци: дойдете, познайте Христос, вашия Спасител, вашия Благодетел! свещеници, възпейте Го! хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

*„Дръж ума си в ада и не се отчайвай“ – думи, казани от Господ на св. Силуан.

Ти каза, блажени отче: никой никога не е познал Бога, без да е обикнал Неговите врагове, и призова братята си да спазват заповедите на Христос, Който прости на враговете Си на кръста; затова вие, свещеници, възпейте Го! хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Богородичен: Просвети моя помрачен ум, ти, която си заченала и родила Създателя на човешкия род, безгрешния Владика, Който стана човек без да се отдели от Отец; за Него цялото творение вика: младежи, благославяйте Го! свещеници, възпявайте Го! хора, превъзнасяйте Христос във всички векове!

Песен 9, ирмос:

Всеки човек се учуди на неизразимото Божие снизхождение, защото Всевишният пожела да слезе в тяло и стана човек от девическа утроба; всички ние, верните, те величаем, пречиста Богородице.

Припев: Преподобни отче Силуане, моли Бога за нас!

Величай, душо моя, Силуан, който намери извора на всяко добро и изпълнението на своето желание, където звучи хваление и празник, като се наслаждава в небесните жилища.

С пот на челото си, със скърбите си ти ни осигури сладостта на своята помощ и прогони горчивината на нашите страсти; твоите мощи изливат изцеления за нас, като очистват душите ни от покварата на злото.

Христос те увенча царски, защото ти победи княза на този свят и неговите войнства и си причислен към хора на светите монаси, с тях ходатайствай пред Христос да избави от изпитания тези, които те почитат, свети отче.

Богородичен: Както зората прогонва мрака, ти сложи край, божествена невесто, на родовото проклятие, като роди Безкрайния в границите на плътта; ти обнови природата и нейните закони и чрез чудно посредничество събратова, което в древност било разделено.

Гл. 4, Стих: Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха спасени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобразувана, а сега е действителна; тя подбужда цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове. 

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо и свето е името Му, и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си, разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени, гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израил, Своя отрок, като си спомни милостта, както говори на нашите отци – към Авраам и семето му довека. 

9 песен от катавасиите 

Нека всеки човек се зарадва, просвещаван от Духа, а безплътните по естество духовни същества да тържествуват, като почитат свещения празник на Божията майка и казват: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!

Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.

Светилен на св. Силуан, глас 3

Пожелал да живееш ангелски, ти се оттегли на Света гора, служи на братята си и беше бодър в молитвата, като укроти плътските страсти, затова, отче, стана като ангелите.

Хвалитни стихири, на 4, гл. 4

Всякое дихание

Всичко, което диша, да хвали Господ! Хвалете Господ от небесата, хвалете го във висините! На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили! На Тебе, Боже, подобава песен.

Стихири на св. Силуан

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)
Преподобни отче Силуане, ти пое на раменете си Христовото иго (Мат. 11:29) и Го последва в Света гора, като изнури тялото си с подвижнически трудове и запази молитвата дълбоко в сърцето си; о, похвала на подвижниците и радост за всички монаси, ние ти пеем и те почитаме с вяра.

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Преподобни отче Силуане, ти беше като чудно растение в градината* на Божията майка, Пречистата, която благоволи да вложи в сърцето ти непрестанна молитва като богат сок, който оживява всички, които обичат святото име на Иисус; като напои със сълзите си пресъхналата от страсти земя ичрез смирение възпита в себе си всички добродетели, ти не се изплаши от яростните пориви на бесовете, но процъфтя под Слънцето на правдата – Христос (Мал. 4:2), и не се поклати от оживяващия дъх на Духа; ти роди плодове в изобилие и затова те славим с любов.

* така е наречен Атон

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и флейти. (Пс. 150:4)

Събрали се с вяра, ние те почитаме, Силуане, като Христов подвижник и вярваме, че Той наистина ти се яви, когато стоеше пред светата Му икона, сломен от униние, което те накара да Му кажеш: „Ти си неумолим!“ Но Той чрез Светия Духти показа Своята милост и увереност в твоето спасение. Моли се, блажени, на Този, Когото си разпознал тогава като свой Спасител и Господ, да даде спасение на всички, които възпяват твоето име.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, което диша, да хвали Господ! (Пс. 150:5-6)

Свети отче Силуане, ти беше дърво, растящо в просторните горски обители на монасите на Света гора, и се поклони под диханието на Светия Дух, Който изпълни живота ти с познание и любов към Христос, нашия Бог; моли се пред Него да дари на душите ни светлата благодат на Своя Дух и да се смили над тези, които те възпяват.

Слава…, глас 6:

Преподобни отче, помолисе за всички хора на земята, които в този ден чуят славата на твоите праведни дела, чрез които си намерил на небето наградата от своите трудове; ти изтърпя нападенията на бесовете, смилявайки се над тях, и сега се присъедини към хоровете на ангелите, подражавайки на техния чист живот; с дръзновението, което имаш сега пред Христос, нашия Бог, измоли от Него мир за нашите души.

И сега…, Богородичен, същия глас:

Радвай се, сияен светилник, по-бляскав от слънчевите лъчи; радвай се, пречиста Владичице, която ни избави от древното проклятие; ти си надежда на обезнадеждените и призовавайкишчовешката род към Бога; радвай се, блестящ палат на великия Цар, плодородна планина, от която дойде Изкупителят; радвай се, божествено и прекрасно светило на Словото Божие; радвай се, всесветъл светилник и огнен престол.

Велико славословие

Тропар, на преподобния, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти, затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоята памет, свети отче Силуане; моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на душите ни.

*Текстът на службата е преведен от английския й вариант от свещ. Траян Горанов, Великобритания.

Редакция на превода: Иван Ж. Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crqp 

Разпространяване на статията: