Мобилно меню

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

От 3 до 4 април се състоя обучителен семинар на тема "Практически съвети за работа с медиите", организиран от фондация "Покров Богородичен" и Българска медийна коалиция. В семинара взеха участие: архим. Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, прот. Захарий Дечев от Сливенска епархия , свещ. Дончо Дончев говорител на Варненска и Великопреславска епархия, свещ. Светослав Георгиев от Русенска епархия, йером. Стилиян Георгиев от Руенска св. обител „св. Йоан Рилски”, представляващ интернет-радио „Сион”, дякон Михаил Манев от Варненска и Великопреславска епархия, г-н Ангел Младенов, говорител на Русенска епархия, Божидар Маринов, секретар на Софийска духовна семинария, Даниела Василева, докторант по Църковно право в Богословския факултет на Софийския университет, Миряна Маламин-Сирийски от фондация "Покров Богородичен", Надежда Господинова от Интернет портал Православие БГ, Пенка Борисова, експерт в Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Пламен Сивов, директор на фондация "Покров Богородичен", Росица Станимирова от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, Тодор Карагьозов от фондация "Покров Богородичен" и Анна Маринова, представляваща интернет портала "Двери БГ" и енорийския вестник към храм "Св. Троица" - "Светилник".   
           
Професор Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията, приветства участниците в семинара като изтъкна необходимостта от сътрудничество между меиите и Църквата. "Медиите", - подчерта проф. Желев, - "са добронамерени към Българската православна църква, но Църквата е своеобразен длъжник по отношение на българските медии, като тя трябва да дава повече информация както по отношение на веровите истини, така и да дава гласност на важни събития, които се случват". Проф. Желев подчерта и необходимостта всяка митрополия да има свой говорител, който да дава навременна и точна информация на медиите за най-важните събития в епархията.

Доц. Георги Лозанов изясни различията между  характеристиките на времето в Църквата и медиите. Докато в богослужението имаме своеобразен цикъл и имаме връзка по вертикала, то времето в света е линеарно и непрекъснато нещо ново и различно се случва, а това ново и различно е обект на новините и на журналистите, които имат за цел да запознаят обществеността с това ново, както и да го анализират и коментират. Въпреки тази специфика Църквата и медиите могат и трябва да си сътрудничат, още повече, че Църквата още от началото на своето основаване си е служила с най-различни начини, за да може да запознае хората с Христовото учение и да ги привлече към себе си.

Горан Благоев сподели дългогодишния си опит като журналист, който успешно отразява новини и събития от живота на Църквата и се е специализирал в спецификата на богословския и църковен език.

Водещите семинара Жана Николова, управител на консултантска агенция за връзки с обществеността, Галина Спасова - главен редактор на програма "Хоризонт" на БНР и Димитър Сотиров от Българска медийна коалиция, с професионализъм и вещина ни запознаха със спецификата на всяка от медиите, както и с основни правила при работа с журналисти. Практическите занимания бяха писане на прес-съобщение и даване на пресконференция на избрана от участниците тематика. Надяваме се да приложим успешно получените от нас полезни знания.  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9ydk 

Разпространяване на статията: