Мобилно меню

3.2222222222222 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (18 Votes)
1_2.jpgНа Великия събор на Православната църква ще трябва да се вземе решение, дали ще бъдат ръкополагани жени за свещеници. Това предложи митрополит на Александрийската патриаршия в отговор на дискусиите за женското свещенство в Гръцката православна църква. В Гърция въпросът дойде на дневен ред, след като седем момичета подадоха документите си да кандидатстват в Църковната гимназия в Северна Гърция, която подготвя кадри за гръцкия клир.

След като в Гърция Църквата отхвърли предложението на Министерството на образованието жени да учат в църковни гимназии, митрополитът на Александрийската патриаршия Серафим заяви, че е време Православната църква да заеме официална позиция и да приеме и жени свещеници. „Кои са теологичните причини, които ни пречат да бъдем позитивно настроени по въпроса за ръкополагането на жени свещеници?” - се пита митрополит Серафим, който е с произход от Кипър.

«Вратата» за влизането на момичета в църковните гимназии отвори Министерство на образованието с циркуляр, който беше изпратен миналия месец по всички училища. Светкачвична беше реакцията на Светия Синод, която накара министерството да отстъпи крачка назад. Директорът на Църковната гимназия на Северна Гърция ще бъде принуден да отхвърли молбите на седемте момичета, които се кандидатираха да станат ученички в училището му, защото нито той, нито митрополитът на областта искат да се противопоставят на Светия Синод.

Митрополит Серафим заяви, че този въпрос трябва да бъде обсъден на първия Велик събор на Православната църква, който трябва да отговори на големите въпроси, тъй като след схизмата през 1054 г. не може да бъде свикван Вселенски събор. «Моята цел е да проведем реален и съществен диалог преди самия събор, на който ще бъдат взети крайните решения» казва митрополитът.


Б. р.: Днес веднага Александрийската патриаршия се разграничи от това изказване на митрополита на Претория и Йоханесбург Серафим.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xqacx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.