Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)
1_122.jpgОт вчера Цариградският патриарх Вартоломей е във Ватикана, където се провежда събор на римокатолическите епископи. Патриарх Вартоломей беше поканен да говори пред синода на епископите от папа Бенедикт XVI. Свои представители са изпратили и други православни църкви, както и равинът на Хайфа Шеар-Яшув Коен. В чест на високия си гост папа Бенедикт XVI e променил традицията и е провел днешното заседание в Сикстинската капела, в параклиса на Микеланджело, където заседават кардиналите при избор на нов папа.

Патриарх Вартоломей е изнесъл лекция на тема "Словото Божие в живота и мисията на Църквата". Във встъпителната част патриарх Вартоломей отбеляза: "За първи път се дава възможността на един Вселенски патриарх да се обърне към синода на епископите на Римокатолическата църква, на събитие от толкова висок ранг в живота на сестрата-църква. Вярваме, че това е резултат от дейността на Светия Дух, който води нашите църкви към по-тесни и дълбоки връзки. Това е значителна крачка към възстановяването на пълното общение". В лекцията си Цариградския патриарх казал също: "Кеносисът на душата и общението със словото на Бога в живота на Църквата се изобразяват в житията на светците като жив опит на човешкия израз на словото Божие в нашето общество. По този начин словото на Бога се превръща в тяло на Иисус, едновременно разпнато и прославено".

След това патриарх Вартоломей и папа Бенедикт XVI обядвали заедно и обсъдили въпроси, свързани с диалога между източното и западното християнство.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a84pf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]