Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
_1Гръцката полиция отложи ареста на архим. Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, заради влошеното му здравословно състояние. Припомняме, че на 24 декември Солунският прокурор А. Папаматеу и шефът на полицията на Халкидики К. Папуцис заедно с 30 полицаи пристигнаха във Ватопедския манастир със заповед за предварителен арест на игумена на обителта. Той е обвиняем по делото за незаконни заменки на имоти с държавата. До неговото задържане се стигна след спор между прокурора и съдията по делото, които настояваха за парична гаранция в размер на 200 хиляди евро или съответно за временното му задържане под стража. В крайна сметка се стигна до по-крайното решение игуменът на Ватопед да бъде арестуван. Придружаващите полицията лекари обаче са констатирали, че архим. Ефрем е с влошено здравословно състояние - с изострен диабет и висока температура, както и че страда от стрес и нервно изтощение, предизвикани от крайното решение на гръцките съдебни власти. Поради тази причина той не може да напуска манастира и остава в обителта, гласи заключението на лекарите, цитирано от Ромфеа. 

Междувременно веднага след излизането на заповедта последва бурна реакция на светогорските манастири, а игумените на повечето от тях отидоха във Ватопед, за да изразят подкрепата си за неговия игумен. Много гръцки митрополити излязоха с официални обръщения, в които определят заповедта за арест в навечерието на Рождество Христово като провокация, израз на враждебно отношение към Църквата. Гръцки юристи също коментираха, че решението за задържане под стража е взето, без да са изчерпани другите мерки, приложими към обвиняеми по важни дела като парична гаранция, забрана за напускане на страната и периодично явяване в полицията. Според известния юрист и преподавател по Църковно право в Юридическия факултет на Атинския университет Йоан М. Конидарис, цитиран от Амен, обвиняемият архим. Ефрем не отговаря на условията, описани в закона, за прилагането на крайната мярка задържане под стража и това решение на съда е "извън разумните граници за строгост". Въпреки това авторитетният гръцки правист счита, че решението на съда трябва да бъде изпълнено, което не значи, че не може да бъде критично коментирано. "От своя страна архим. Ефрем трябва да изкачи своята Голгота, тъй като знае добре, че след разпятието идва възкресение. Това е негово задължение и ще го изпълни, и то именно днес, когато християнството чества Рождество Христово, тоест раждането на надеждата и любовта".

В Руската църква, където архим. Ефрем гостува цял месец с Пояса на св. Богородица, коментираха, че решението на съда е твърде крайно. "Това е безпрецедентно събитие и естествено ние изпитваме безпокойство. Дори да допуснем, че отец Ефрем е в нещо виновен, арестът на предстоятел на манастир, на монах е прекомерна акция", заяви секретарят на Отдела за външно-църковни връзки и междуправославни отношения прот. Игор Якимчук.

От друга страна Фондът "Св. Андрей Първозвани", който организира посещението на Ватопедската светиня в Русия, смята, че такива съдебни решения могат да бъдат обяснени "само с политическата ангажираност на определени кръгове на гръцките институции, които по този начин искат да демонстрират на Запада своята готовност да се откажат от принципите на организация на духовния живот, фиксирани в Гръцката конституция".

Авторитетният руски фонд призова свещения кинотис (управата на Св. Гора), Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, предстоятелите на другите поместни Православни църкви и обикновените вярващи да излязат в защита на архим. Ефрем, "който е подложен на гонение, несъпоставимо с официалния повод за организирането на процеса". В Русия смятат, че крайната мярка има връзка с визитата на архим. Ефрем в Русия, която стана събитие номер едно в страната в навечерието на руските избори.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9c9f 

Разпространяване на статията: