Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
20090730014157.jpgАмериканският археолог Шимон Гибсън направи поредното сензационно откритие в библейските земи за тази година. Открит е рядък ритуален съд с мистериозен надпис в Йерусалим.

„Възможно е именно с подобен съд Христос да е мил ръцете Си преди ядене”, заяви известният археолог, който наскоро публикува изключително интересното изследване „Последните дни на Иисус – свидетелството на археологията”.

20090730124950.jpgПодобни ритуални съдове са откривани и преди в околностите на Йерусалим, но това, което прави този съд уникален, е гравираният върху него надпис. Буквите от надписа са или на староеврейски, или на арамейски. Надписът, разположен на десет реда, е четлив, но все още не е дешифриран. Трудностите при разчитането идват от стила на писане. Гибсън е убеден, че надписът е на арамейски, но експертният съвет, който се занимава с дешифрирането на надписа, има своите съмнения върху правотата на Гибсън и смята, че надписът е криптиран. Според някои от експертите може да отнеме половин година и повече, преди текстът да бъде разчетен. Така например Стивън Пфан от университета на Светата земя смята, че текстът може би е близък до Кумранските текстове.

Според Гибсън, който ръководи археологическия екип на университета в Северна Каролина, подобен надпис е изключителна рядкост за района на Йерусалим.

20090730125229.jpg„Подобни каменни съдове са използвани за ритуално измиване и са свързани с храмовото богослужение. Ние открихме една дузина подобни съдове през последните три години в района, където са живели свещенослужителите при храма. На някои от тях имаше надписи, обикновено с гравирано собствено име, но за първи път имаме такъв голям надпис”, казва Гибсън.

Артефактът е бил открит недалеч от ритуална къпалня, басейн (mikvah) близо до Сионската врата в Стария град на Йерусалим. По време на разкопките са разкрити също руини и артефакти от периода на Първия и на Втория йерусалимски храм, от византийския и ранния ислямски период.

Israel INN, Israel National News и др.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339h8 

Разпространяване на статията: