Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 23 септември съдът в град Велес произнесе присъда от още две години затвор за архиепископ Йован Вранишковски (светско име Зоран Вранишковски) главата на т. нар. Охридска архиепископия. Причината е "разхищение на 57 хиляди евро", дадени през 2001 г. от тогавашния кмет на Скопие Трифун Костовски. Парите са били за рестврацията на катедралния храм "Св. Панталеймон". По същото време Й. Вранишковски е бил митрополит на гр. Велес. Заедно с владика Йован на 15 месеца затвор е осъден и бившият касиер Тони Петрушевски. Двамата не са присъствали на съдебното заседание.
jovan_hapsenje.jpg
Припомняме, че в края на юли еп. Йован Вранишковски, съпроводен от полицията, беше закаран в централния македонски затвор Идризово, където трябва да излежи 2,5-годишна присъда. Присъдата беше произнесена от съда в Битоля за "възбуждане на вражда и ненавист на религиозна и национална почва", а също и за "самоуправство". Миналата седмица Върховният съд на Р. Македония отказа да отмени присъдата му.

Днес, 24 септември, в сайта на Охридската Архиепископия все още няма коментар по новите обвинения срещу архиепископ Йован.  Позицията там относно предишната присъда е следната: "Негово Блаженство е осъден от македонския съд, който по мнението на всички международни организации е посочен като най-корумпираната част от македонското общество. Този специфичен съюз на неокомунистическата държава Р. Македония с разколническо-еретическата организация - т. нар. Македонска православна църква - осъди арх. Йован на строг затвор, провеждайки свеобразна инквизиция."

Интерфакс, Фокус/А1,  www.poa-info.org

UPDATE: Белград. Депутатите от парламента на Сърбия и Черна гора на предстоящата редовна сесия на Съвета на Европа ще внесат резолюция за защита на човешките права на епископ Йован, е заявил председателят на парламента на държавната общност Зоран Шами, цитиран от македонския “Утрински весник”. (Фокус)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahhu 

Разпространяване на статията: