Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
petros.jpgПатриархът на Александрия и цяла Африка Теодорос II е в Света гора, съобщава гръцкият сайт news.in. Утре той ще отслужи панихида в памет на трагично загиналия патриарх на Александрия и цяла Африка Петър VII. Той ще се поклони на чудотворната икона на Божията майка "Достойно ест", което не успя да направи неговият предшественик. На 11 септември се навършва една година от катастрофата на гръцкия военен хеликоптер “Чинук”, при която загинаха 17 души, сред които и Петър VII. До момента няма официална версия за причините, довели до катастрофата. Останки от хеликоптера бяха пратени в лаборатории в САЩ за анализи. Все още не са ясни резултатите от направените анализи.
На 11 септември 2004 година край бреговете на Халкидическия полуостров в Егейско море на път за Света гора се разби хеликоптер на гръцките военновъздушни сили. На борда на военния хеликоптер “Чинук” пътуваха патриархът на Александрия и цяла Африка Петър VII и още 16 души. Никой от пасажерите и екипажа не оцеля.
Със същия хеликоптер е трябвало да пътува и руският президент Владимир Путин при посещението си в Гърция на 5 и 6 септември. Планираната визита на Путин и пътуването до Света гора бяха отложени заради трагедията в Беслан.
Според първоначалната версия причина за катастрофата на военния хеликоптер “Чинук” са технически проблеми.
На 15 септември в цяла Гърция бе обявен тридневен траур по повод смъртта на александрийския патриарх.
Кофи Анан изказа най-искрени съболезнования на близките на патриарха и на останалите загинали, както и на цялата православна общност. Дълбоки съболезнования по същия повод изказаха още архиепископът на Америка Димитриос, на албанската православна църква архиепископ Анастасий и президентът на Кипър Тасос Пападопулос.
За патриарх на Александрия и цяла Африка бе избран Теодорос II.
(FOCUS)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33x8d 

Разпространяване на статията: