Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
putin.jpgВ рамките на своето посещение в Гърция руският президент Путин осъществи поклонническо пътуване до Света Гора. Преди обяд той бе посрещнат от светогорците със специална царемония по византийски образец и се срещна с ръководството на Света Гора в Карея, столицата на монашеската република. В словото си Путин нарече Атон един от духовните източници на "най-голямата православна държава - Русия".
В следобедните часове руският президент посети Иверския манастир, основан от грузинскя монах Георги Варашвадце през 11 век и се поклони на чудотворната Иверска икона на Божията майка. Путин присъства на църковната служба в манастирския храм "Успение на св. Богородица", а в книгата за почетни гости на манастира, той написа: "На всички подвижници, Господни слуги, на всички православни християни и пазители на православните светини - с уважение".
Поклонническото посещение на руския президент завършва в руския манастир "Св. Пантелеймон", чието братство наброява около 60 души, руснаци и украинци. Гръцките средства за масова информация ревниво следят поведението на руските монаси на Света Гора, които традиционно през измининалия 20 век са обвинявани в опит да пославянчат Света Гора. Очаква се президентът Путин да постави въпросът за увеличаване на броя на руските монаси на Света Гора. Процедурата изисква кандидатите да бъдат одобрени от Вселенския патриарх и от гръцката държава, тъй като монасите на Света Гора стават гръцки граждани, а оттук и граждани на ЕС.
Това е първото посещение на руски държавен глава в монашеската република и трети опит на президента Путин да се поклони на православните светини в Атон. През изминалата 2004 г. пътуването му бе отложено заради атентата в Беслан. Малко по-късно военният хеликоптер, с който той трябваше да пътува, се разби и в него загина Александрийският патриарх и още 16 души.

(Интерфакс)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33x6y 

Разпространяване на статията: