Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Македонският президент Бранко Цървенковски призова Руския Патриарх Алексий II да посредничи при разрешаването на конфликта между Сръбската и Македонската православна църква.

В писмото на македонския президент се казва: “Бих искал да Ви помоля да продължите участието си в посредничеството, за да се преодолеят противоречията, които съществуват между Македонската и Сръбската православна църква. Убеден съм, че такова участие може само да укрепи всехристиянския дух и любов към религията”.

Цървенковски посочва, че разделя конфликта от “стремежа към развитието на духовните и културни връзки, които са дълбоко вкоренени в историята на двата народа.”

В писмото си Македонският държавен глава подчертава: “за съжаление Сръбската православна църква игнорира призива на Македонската църква към търпимост и взаимно разбирателство, което доведе до прекратяване на диалога след поредица от едностранни действия”.

По-рано Руският патриарх Алексий II призова да бъде освободен от затвора Охридският архиепископ Йован Вранишковски, който бе осъден на 2,5 години затвор по обвинение за “възбуждане на национална и религиозна вражда и самоуправство”.

В писмото на патриарх Алексий II се казва, че разногласията между сръбската и македонската страна по отношение на църковното устройство в Македония могат да бъдат разрешени само по пътя на църковния диалог и спазването на каноните. Руският патриарх отбелязва, че арестът на Вранишковски се явява “твърде серизоно препятствие за продължаването на този диалог”.

В отговор на писмото на предстоятеля на Руската църква Бранко Цървенковски изрази убеждението си, “че е най-добре да се изчака до приключването на всички юридически процедури, така че всички страни да са представили своята гледна точка".

Източник: Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ayf 

Разпространяване на статията: