Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_15.jpgАмериканската Агенция по храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина за изпитването на ембрионални стволови клетки върху хора. Одобрението беше оповестено в петък от Geron – биотехнологичната компания, която е подала своето заявление във FDA за провеждане на изпитването миналия март. На първата си бизнес-страница по-рано същия ден вестник Ню Йорк Таймс отбелязва: „Като преломен момент в изследователската дейност федералното правителство ще разреши първото в света изпитване върху хора на терапия, основана на човешки ембрионални стволови клетки.”

В същия ден Уолстрийт Джърнал посочва, че „тъй като регулаторната дейност при лечение със стволови клетки е нова почва както за индустрията, така и за FDA”, на агенцията й е била нужна „почти една година, за да разгледа заявлението на Geron във всичките му 21 000 страници”. За това изпитване Geron ще набира парализирани пациенти, на които лечението може да се приложи до 14 дни след настъпване на увреждането им”. След това „участниците ще бъдат проследявани в течение минимум на една година, след което, ако лечението се окаже безопасно, компанията се надява да увеличи дозата и да разшири потенциалните показания за такова лечение”. В Geron били „разработили банки с ембрионални стволови клетки и открили начин да стимулират тяхната специализация също като в живия организъм до предшественици на специфичните клетки, които формират гръбначномозъчна тъкан, сърдечна мускулатура, хрущяли, както и други органи и тъкани”.

Според Асошиейтед Прес „инжектирането [на стволовите клетки] ще се прави в гръбнака на мястото на увреждането” в „четири до седем медицински центъра в страната” – както споделил д-р Томас Окарма, президент и главен изпълнителен директор на Geron. Той също така пояснил, че предходни изпитвания върху животни били демонстрирали, как „след инжектирането стволовите клетки съзрявали и въстановявали образно наречения недостиг на изолация около увредените нерви, а също така изпомпвали вещества, необходими за функциите и растежа на нервите”. Д-р Окарма добавил, че изследователите щели да търсят също така и „признаци на подобрение в пациента”.

Това е едно малко пилотно изпитване, което се предвижда да обхване около 10 пациента. По първоначални предвиждания първите участници трябва да започнат лечението си през лятото, а най-ранните резултати от него се очакват към края на годината, макар че оповестяването им едва ли ще започне още тогава.

Макар извличането на стволови клетки да е възможно от костен мозък, плацента и др., огромната част научни изследвания се извършва или върху култури от стволови клетки, получени от 4-5 дневни човешки зародиши, или върху стволови клетки на ембриони от дейността на клиники за аборти. И тъй като получаването на ембрионални стволови клетки е свързано с унищожаване на човешки ембриони, досега администрацията на бившия президент Буш силно ограничаваше държавното финансиране за изследвания върху тях. В края на 2008 г. Европейското патентно бюро забрани да се патентоват такива процеси за получаване на ембрионални стволови клетки, които налагат унищожаването на човешки ембриони.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33auy 

Разпространяване на статията: