Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
image005.jpgС едновременни богослужения в Кьолн, Дюселдорф и Бон днес се откри 20-тия Световен Младежки форум, който ще продължи до 21 август. Тази година мотото на  световните дни на католическата младеж е: “Ние сме дошли да Му се поклоним."  Около 400 хиляди млади хора от 170 страни пристигнаха в Кьолн  за откриването, сред тях има и българи. Форумът се отразява от 6500 представители на медиите, 12 000 души са натоварени със сигурността, разходите се изчисляват на 100 млн. евро.

Програмата на младежкия фестивал включва повече от 500 различни събития, които насърчават участието на младежите: концерти, социални дискусии, национални срещи и др. "Хипотезите за религиозен Уудсток се отхвърлят - това е нещо по-различно", твърдят организаторите. Същността е да се насърчи диалогът между младите и църквата, така както в продължение на години успяваше да го прави Йоан-Павел II, който поставя началото на тези срещи през 1985 г. "Днешните млади хора отново се чувстват привлечени от църквата. За тях ние сме нещо изненадващо ново, донякъде чуждо, но и заради това - очарователно", казва Хайнер Кох, генерален секретар на младежкия форум. 

Кулминацията на форума в Кьолн ще бъде посещението на римския папа Бенедикт XVI, което започва в четвъртък и ще продължи до 22 август. В програмата на Бенедикт XVI се предвиждат посещение в кьолнската синагога и срещи с представители на протестантски и мюсюлмански религиозни общини.
 
В неделя Бенедикт XVI ще отслужи меса на Мариино поле, близо до Кьолн, превърнато в "Катедрала за един ден". Очаква се на това богослужение да присъстват над 800 000 души.

240px_O2005_2_7_9_0.jpg Докато продължават световните дни на католическата младеж кьолнската катедрала ще бъде затворена за обичайните посетители, за да се даде възможност на младите поклонници от цял свят необезпокоявани да почетат съхраняваните в лоното й мощи на тримата влъхви.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3336k 

Разпространяване на статията: